Interview : Vier vragen aan Harold
Al vijftien jaar is Harold de Pater bij ProRail werkzaam als Technisch projectleider. Voor PHS Amsterdam Centraal focust hij zich vooral op de technische kant. We maken in vier vragen kennis met hem.
Wat houdt je werk in?
“Ik stel vraagspecificaties op. Voor projecten gebruiken we dit om de eisen en wensen van de opdrachtgever te leren kennen. Ik beoordeel ontwerpen van onze projecten en stuur de ingenieurs aan die voor ons projectteam ontwerpen maken. Mijn werk gaat vooral over de ontwerpen in de vroegere fase van dit project. Mijn collega technisch projectleider neemt het stokje van mij over als we dichterbij de uitvoering komen.”
Wat is jouw bijdrage?
“In 2022 zijn wij gestart met het railverkeerstechnisch ontwerp. Mijn bijdrage is het stellen van de juiste vragen aan ingenieurs. Zo komen we tot de gewenste ontwerpen, die we toetsen met stakeholders. Het is heel waardevol dat we hier een goede samenwerking in hebben, ook voor de ontwerpen die nog volgen.”
Mijn bijdrage is het stellen van de juiste vragen aan ingenieurs.
Waar ligt de grootste uitdaging?
“Naast de planning vind ik nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied spannend. Soms loop je bij je ontwerp in zo’n langlopend project ineens tegen iets nieuws aan. Dan moet je steeds opnieuw gaan kijken hoe je hiermee omgaat. Dan kan nog weleens een uitdaging zijn.”

Waar kijk je naar uit?
“Ik kijk ernaar uit dat het spoor op 24 april weer goed in dienst gaat. Op langere termijn wil ik graag de ingebruikname van de nieuwe interlocking meemaken, al is dat pas in 2030. De voorbereiding hiervoor lopen. Interlocking is een veiligheidssysteem dat wissels, seinen en overwegen kan aansturen en kan controleren of er wel of geen trein op het spoor rijdt.”