De veelzijdige rol van de aannemer bij de spoorverdubbeling
Nieuws
Een spoorbrug, een viaduct én de omwonenden. Ze spelen allemaal een rol rond de spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en het Amsterdam-Rijnkanaal. Aannemer BAM heeft daarvoor de opdracht gekregen. Hoe ziet het plan van aanpak eruit?
Uitdagende klus
Micha Beto is omgevingsmanager bij BAM en als zodanig een spin in het web. Bij spoorprojecten is hij verantwoordelijk voor alle contacten met derden, zoals belanghebbende partijen en omwonenden. Wat vindt hij de uitdagendste klus bij dit project?
Micha: "Over het Amsterdam-Rijnkanaal komt een stalen brug te liggen met een lengte van 170 meter - tússen twee bestaande bruggen in. Dus veel ruimte hebben we daar niet. Er zijn diverse scenario’s om dat te doen. Meerdere partijen denken daar op dit moment over mee. We kunnen de nieuwe brug bijvoorbeeld in delen over land aanvoeren, die ter plekke monteren en daarna de brug met pontons naar de overkant schuiven. Of we kunnen de brug aan beide kanten opbouwen en het middendeel vanaf een ponton omhoog takelen."
Volgens planning zal de brug in het najaar van 2017 gereed zijn.
Beter een goede buur
"Voor mij geldt het uitgangspunt: beter een goede buur dan een verre vriend", zegt de omgevingsmanager. "Ik beschouw ons straks als buren van de omwonenden en met onze buren houden we rekening. We werken op korte afstand van woningen. Daarom is het van groot belang de overlast daar echt tot het uiterste te beperken. Dus geen vrachtwagens voor de aan- en afvoer van grond naar het werkterrein, maar een alternatief middel als een transportband."
Hij vervolgt: "Bovendien bevordert elke kruising tussen bouwverkeer en fietsers die je kunt voorkomen de veiligheid. Ook denken we na over trillings- en geluidsbeperkende maatregelen, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van de fundatie."
Spreekuren
BAM gaat ook spreekuren organiseren. "Mensen kunnen met hun vragen en opmerkingen gewoon bij ons langskomen. Ik werk weliswaar bij BAM, maar ik ben er ook voor de buurt. Eén-op-één-gesprekken vind ik fijn. De buurtbewoners zijn mijn ogen en oren, dus als er dingen spelen wil ik dat graag zo snel mogelijk weten. Samen weet je meer en alle suggesties en opties zijn welkom."