Samenwerken : Vergunningen aanvragen
Ga je naast of in de buurt van het spoor bouwen, kabels of leidingen aanleggen of ander werk doen? Dan heb je daarvoor een vergunning nodig. Soms hoef je alleen te melden dat je aan het werk gaat. Dit is afhankelijk van wáár je aan de slag gaat en wat je precies gaat doen.
Wanneer een vergunning of melding?
De directe omgeving van het spoor noemen we de ‘kernzone’. Om hier te werken heb je altijd een vergunning nodig. Buiten deze kernzone ligt de ‘beschermingszone’. In dit gebied heb je óf een vergunning nodig, óf moet je een melding doen. Je mag een melding doen als het werk voldoet aan de regels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Digitaal
Wil je direct, digitaal een aanvraag of melding indienen? Dat kan via het Omgevingsloket.
Digitaal indienen Digitaal indienen
Genomen besluiten
ProRail behandelt, namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, aanvragen om een omgevingsvergunning voor een beperkingengebiedactiviteit hoofdspoorwegen.
De (enkelvoudige) aanvragen om een dergelijke omgevingsvergunning en de verleende of geweigerde (enkelvoudige) omgevingsvergunningen worden door ProRail bekendgemaakt in de Staatscourant maar zijn ook te vinden onder het logo van ProRail op Mijnpublicaties.nl. Daar kun je ook vinden hoe je eventueel bezwaar en/of beroep kunt aantekenen tegen een genomen besluit.
Ga naar Mijnpublicaties.nl Ga naar Mijnpublicaties.nl
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn de afmetingen van het vergunningsgebied?
Het vergunningsgebied noemen we ook wel het ‘beperkingengebied’. Met daarin de ‘kernzone’, waar je altijd een vergunning nodig hebt. En daarnaast de ‘beschermingszone’, waar je óf een vergunning nodig hebt, óf een melding moet doen.
De afmetingen van het beperkingengebied:
- Binnen 11 meter van een spoor op maaiveldniveau (gemeten vanaf het hart van het spoor)
- Binnen 6 meter van een spoor op een talud (gemeten van de teen van het talud)
- Binnen 6 meter van een spoor onder maaiveldniveau (gemeten van de kruin van het talud)
- Binnen 30 meter van een bouwwerk bij het spoor. Zoals een onderdoorgang, tunnel of brug over het spoor
-
Wanneer heb ik naast een vergunning een ontheffing nodig?
Bij overwegen moet het zicht goed zijn. Daarom is het vaak verboden om in dat gebied objecten hoger dan één meter te plaatsen.
-
Ik maak gebruik van eigendom van ProRail. Moet ik dat melden?
Ja, als je gebruik maakt van eigendommen van ProRail heb je privaatrechtelijke toestemming van ProRail nodig.
Maak je bij werkzaamheden gebruik van eigendom van ProRail? Dan heb je hiervoor ook nog een overeenkomst met ProRail nodig.
-
Ik ben het niet eens met het besluit over mijn aanvraag. Wat kan ik doen?
ProRail behandelt je vergunningaanvraag namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Dat betekent dat je bezwaar kunt maken als je het niet eens bent met een beslissing van ProRail. Wil je bezwaar maken, dan moet je dat schriftelijk doen, binnen zes weken na ontvangst van onze beslissing. In de brief met de beslissing lees je meer over bezwaar maken.
-
Mag ik met werkzaamheden starten als ik niets van ProRail hoor?
Nee, je mag nooit zonder vergunning werken. Ook niet als ProRail niets heeft laten horen binnen de officiële behandelingstermijn. Informeer dus altijd eerst bij ProRail naar de status van je vergunningaanvraag voordat je met je werkzaamheden start. Natuurlijk proberen we alle aanvragen op tijd af te handelen en je op de hoogte te stellen.
Nog vragen?
Heb je algemene vragen met betrekking tot de omgevingsvergunning zoals deze door ProRail kan worden verstrekt? Stuur dan een e-mail naar info.omgevingsvergunning@prorail.nl of neem contact op via de centrale of een regiokantoor.
Centrale: 088-231 3000 - 7104
Zwolle: 088-231 5000
Amsterdam: 088-231 2000
Rotterdam: 088-231 4800
Eindhoven: 088-231 4000