Een moderne, monumentale hal met historische tintjes
Nieuws
De hal van Utrecht Centraal mag dan nieuw en modern zijn, er is ook oog voor het oude, historische. Drie herinneringsplaquettes hebben in de loop van de verbouwing hun nieuwe plek in de hal gekregen. Maar ook de tegeltjes met de lieveheersbeestjes zijn terug, in drievoud.
De plaquettes waren sinds de verbouwing veilig opgeslagen in het depot met de bedoeling ze in ere te herstellen zo gauw het kon. Eén plaquette was al vanaf 31 juli weer te bewonderen: de roodkoperen herinneringsplaquette uit 1948. Deze herinnert aan de omgekomen NS-medewerkers tijdens de spoorwegstaking van 1944. Hij hangt aan de buitenkant van de gevel waar de pinautomaten staan.
De twee andere plaquettes zijn nu ook terug: van de stationsopening in 1973, en de heropening in 1989. Deze hangen bij de middeningang naar de interwijkverbinding. Eronder is nog plaats voor een nieuwe plaquette. Die komt er ongetwijfeld om straks de opening van de nieuwe hal te vieren.
Het beeld ‘Verkeer’ - een marmeren beeldengroep - dat vanaf 1940 lange tijd op het station te bewonderen was, zal binnenkort ook het depot mogen verlaten. Ooit was het een geschenk van de Personeelraad aan de NS-directie ter ere van het honderdjarig bestaan van NS. Het krijgt een nieuw onderkomen in het Spoorwegmuseum. Ten slotte zijn ook de tegels terug met daarop een lieveheersbeestje: het nationale symbool tegen zinloos geweld. Ze zijn op drie plaatsen te zien, bij de ingang aan centrumzijde, bij de middeningang en bij de westelijke ingang.