Elfde testdag: voorlichting spoorlopen
Nieuws
Iedere tien minuten een trein pakken op de grote stations tussen Amsterdam en Eindhoven, dat kan iedere woensdag. Op deze testdagen nemen ProRail en NS een voorproef op de nieuwe dienstregeling die op 10 december in gaat. ProRail jaagt op spoorlopers, ook langs de A2 corridor om vertragingen zoveel als mogelijk te voorkomen. Tijdens de testdagen zijn tientallen meldingen van spoorlopers binnengekomen op deze route. Slechts het topje van de ijsberg. Tijd voor voorlichting!
Speciale spoorloperscontainer
Woensdag 15 november staat de spoorlopercontainer van ProRail in Boxtel. In deze container ervaar je zelf de gevaren langs het spoor. Zo wil ProRail mensen ontmoedigen om te gaan spoorlopen. De spoorlopercontainer staat normaal gesproken in het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar wordt speciaal voor een dag naar Boxtel gebracht. Dit doen we om nog meer mensen op de gevaren van spoorlopen te wijzen. Van 10.00 uur - 18.00 uur is de container te bezoeken.
Spelende kinderen
Spoorlopers zijn vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. Machinisten schrikken hiervan en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Alle andere treinen op het traject moeten dan ook langzamer rijden, waardoor veel reizigers te laat op hun bestemming aankomen.
3,5 uur vertraging per dag
Langs het spoor lopen is levensgevaarlijk en is een belangrijke oorzaak van vertragingen. Bijna 30% van alle treinvertragingen, zo’n drie en een half uur per dag (!), wordt veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen. In de eerste zes maanden van 2017 registreerde ProRail 1724 vertragingen door mensen die zich onbevoegd langs het spoor bevonden. In heel 2016 waren dit er 3105. De eerste helft van 2017 laat dus helaas zien dat het aantal vertragingen door spoorlopen verder toeneemt.
Waarschuwingen en een boete
ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor verminderen. Daarom voeren we regelmatig campagne en geven we voorlichting op scholen om spoorlopen tegen te gaan. Ook voeren onze Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) dagelijks surveillance en controles uit bij overwegen en langs het spoor. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro. Met cameratoezicht vergroot ProRail de pakkans en kan er eerder ingegrepen worden als iemand, die daar niet thuis hoort, langs het spoor loopt.