Hackatrain-winnaars passen reizigersgedrag aan met data-analyse
Nieuws
“Bedenk een oplossing voor het probleem van peakshaving op stations: het afvlakken van de ochtend- en avondspits door slim gebruik te maken van het gehele OV-ecosysteem. Van treinen, bussen, taxi’s tot deelfietsen, zodat reizigers op andere momenten het OV nemen.” Dat was waar Hackatrain 2020 om draaide.
Hackawat?
Een hackathon is een werkvorm waarin binnen een vastgestelde tijd problemen of vragen worden opgelost. Een soort snelkookpan dus, waarin creativiteit, ideeën en oplossingen onder hoge druk opborrelen. In de spoorsector kunnen we creatieve ideeën goed gebruiken. Hackatrain vindt normaal gesproken plaats in de trein van Amsterdam naar Berlijn. Vanwege de coronapandemie had het dit jaar een andere vorm.
Zelfgebouwde prototypes
Vijftien teams met digitale talenten op gebied van data, techniek, industrieel ontwerp of gedragsverandering waren drie dagen ondergedompeld in brainstorms, techworkshops, coachingsessies, prototypen en pitch-trainingen. Op de finaleavond presenteerde elk team zelfbedachte en -gebouwde prototype, gebaseerd op data en techniek, via een live videoverbinding aan de vakjury.
Je hebt niet altijd invloed op veranderende omstandigheden, je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat en erop inspeelt.
Hoofdprijs
De hoofdprijs van 2.500 euro ging naar team Trainwreckers dat forensen bewust wil maken van hun reisgedrag om deze vervolgens, door middel van data-analyse, aan te passen. Dit gebeurt door individuen afgestemde reisadviezen te geven op variabelen als reistijd, veiligheid, kosten en het te verwachten reiscomfort.
“Het winnende team bood de beste totaaloplossing door data, reisgedrag en alledaagse vervoersbewegingen slim te combineren, dat verdient een groot compliment”, aldus Karel van Gils, juryvoorzitter en directeur Innovatie en Technologische Vernieuwing van ProRail. “Ik ben onder de indruk van de breedte van oplossingen, de snelheid waarmee de protypen werden gebouwd en dat naast technische oplossingen ook aandacht was voor gedragsverandering van de reiziger. De winnaars kunnen rekenen op een uitnodiging voor een bezoek aan ProRail.”
Van treinrit naar digi-event
Vanwege de recent aangescherpte coronamaatregelen was het oorspronkelijke concept, een treinreis naar Berlijn, omgebouwd tot een digitaal evenement. Gedurende de hackathon, van 29 september tot en met 1 oktober, werden de teams bijgestaan door diverse mobiliteitsexperts en coaches. Karel van Gils: “Aanpassen aan de situatie, dat is waar innovatie ook over gaat: Je hebt niet altijd invloed op veranderende omstandigheden, je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat en erop inspeelt. De organisatie van Hackatrain heeft dat uitstekend gedaan.”
ProRail innoveert
ProRail zoekt continu naar innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder en duurzamer te maken. Hiermee proberen we storingen en vertragingen te voorkomen, het spoor in topconditie te houden en te vernieuwen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, kennis- en onderwijinstellingen, leveranciers en start-ups.Vandaar ook de samenwerking met Hackatrain.
Meer nieuws
-
Lunchmeetings Data Science in het Spoor
26 juni 2020
-
Testen waterstoftrein succes
7 maart 2020
-
Eerste waterstoftrein in Nederland aangekomen
26 februari 2020