Insectenhotels en nestkasten op stations voor meer biodiversiteit
Nieuws
Vanaf deze week, nu de lente is begonnen, zijn stations Driebergen-Zeist, Rotterdam Alexander en Castricum verrijkt met circulaire insectenhotels en vogelnestkasten. Ook zijn wilde bloemen ingezaaid. De stations zijn hiermee een aantrekkelijke plek voor insecten. Zij dienen op hun beurt weer als voedsel voor vogels. Op deze manier willen ProRail, NS en Vogelbescherming Nederland de biodiversiteit op en rondom het station vergroten.
Meer biodiversiteit rondom stations
Reizen met de trein is het duurzame vervoersmiddel dat voor iedereen beschikbaar is. Naast het reizen met de trein maken ProRail en NS ook de stations en de omgeving daarvan steeds duurzamer. Dit gaat van het stimuleren van duurzame energie en circulair materiaal tot het vergroten van biodiversiteit.
Op diverse stations zijn al verschillende inheemse bloemenmengsels, sedum-vegetaties en bloeiende beplanting in bakken en borders aangelegd en er volgen er nog meer. Hiernaast willen we ook faunavoorzieningen aanbrengen. Daarmee wordt een aangenaam leefgebied gecreëerd voor diverse soorten planten, insecten en vogels. Meer biodiversiteit is niet alleen goed voor de natuur, maar maakt het station ook voor reizigers aantrekkelijker.
Pilot op drie stations
De komende twee jaar wordt een pilot gedaan op de stations Driebergen-Zeist, Rotterdam Alexander en Castricum met circulaire insectenhotels en vogelnestkasten. De insectenhotels zijn gemaakt van oude metalen kasten waar voorheen op het station Metro-kranten in lagen. Ook zijn er nestkasten geplaatst die een prettig onderkomen zijn voor enkele mezensoorten en andere zangvogels.
Op station Driebergen-Zeist is ook een huismussentil geïnstalleerd. De huismus is een bedreigde vogelsoort en staat op de zogeheten Rode lijst van Vogelbescherming Nederland. Na twee jaar wordt gekeken hoe de pilot op de drie stations is verlopen en krijgen mogelijk ook andere stations insectenhotels en nestkasten.
ProRail Verduurzaamt
ProRail bezit zo’n 10.000 hectare grond. Op slechts de helft daarvan ligt spoor. De andere helft biedt dus kansen voor het versterken van natuur en het vergroten van de biodiversiteit. Dit doen we door de natuur een integraal onderdeel van ons werk te maken. Zo zetten we de grond bij spoor en stations in als verbindende schakel tussen natuurgebieden, broedplaats en als veilige plek voor flora en fauna.
Kijk ook bij
Meer nieuws
-
ProRail werkt toe naar afscheid chemische onkruidbestrijding
7 mei 2024
-
Duurzaam bijenhotel bij verkeersleidingspost Utrecht
22 juli 2021
-
Infranatuur, wij gaan ervoor
11 maart 2019