Kokers verstopt in nieuwe onderdoorgang

Nieuws

6 november 2015

Zestig basisschoolkinderen hebben deze week het nieuwe viaduct Kûkhernewei geopend tussen Feanwâlden en De Westereen. Dat gebeurde afgelopen dinsdag samen met ProRail bouwmanager Gerrit Geertjes en Albert Haitjema van aannemer Max Bögl die verantwoordelijk zijn voor de bouw van dit viaduct.

Na de openingshandeling gingen de kinderen samen met Gerrit en Albert naar de iets verderop gelegen onderdoorgang 'Feanwâlden'  die nog in aanbouw is. De beide basisscholen hebben deze nieuwe spoorwegonderdoorgang die wordt gebouwd in opdracht van de provincie Friesland geadopteerd. Vanuit elke school was er daarom één leerling en één onderwijzer die namens de school het adoptiecontract heeft ondertekend. Dit betekent dat de kinderen een aantal keer per jaar de bouwplaats bezoeken of bijvoorbeeld gastles krijgen over thema’s zoals: ecologie, ontwerpen, meten, grondwerk, bouwtechniek, asfaltering, inrichting van de weg en verkeerseducatie.

Verstopt voor 100 jaar

Het adpotiecontract is in kokers gestopt die de kinderen hebben overhandigd aan Gerrit Geertjes en Albert Haitjema. De kokers worden goed bewaard worden en zijn in de kelder van de spooronderdoorgang geplaatst. Er is afgesproken dat er de eerste 100 jaar niemand meer aan mag komen.

Super veilig

ProRail is blij met elke nieuwe onderdoorgang omdat dit de meeste veilige oplossing is voor weg- en treinverkeer. Helaas vinden op overwegen nog zeer regelmatig ongelukken plaats met soms dodelijke afloop. Bovendien kan een overweg in de storing raken en zorgen voor vertraging voor trein- en wegverkeer. Bij nieuwe wegen zoals nu in Friesland worden geen overwegen meer gebouwd, maar wordt er altijd gekozen voor een ongelijkvloerse kruising.

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers