Minischermen en smeerpotten tegen geluid in Hilversum
Nieuws
Dagelijks rijden er tientallen treinen door de gemeente Hilversum. Inwoners die dicht langs het spoor wonen hebben soms last van het geluid van langsrijdende treinen. ProRail en de gemeente Hilversum treffen nu verschillende maatregelen om het spoorgeluid tegen te gaan.
Proef met minischermen
In het weekend van 2 en 3 september begint ProRail met het plaatsen van lage geluidschermen bij een overweg in Hilversum. De mini-schermen worden dicht op het spoor geplaatst en vangen het geluid zo dicht bij de bron op. Daarom kunnen de schermen
lager zijn dan gewone geluidschermen, die het uitzicht nog wel eens kunnen wegnemen. Er is in Nederland nog geen ervaring met mini-geluidschermen langs het treinspoor. Daarom plaatst ProRail de minischermen in Hilversum als proef om te onderzoeken hoe ze in de praktijk werken. De minischermen worden geplaatst in opdracht van de gemeente Hilversum.
Hoe zien de minischermen er uit?
Het gekozen type mini-geluidscherm is qua uiterlijk en constructie vergelijkbaar met de rand van een perron. De wand bestaat uit losse betonnen delen die tegen elkaar worden gezet. Aan de kant van het spoor zit geluiddempend materiaal. Aan de andere kant van de wand komt een schuin aflopend talud van aarde bedekt met gras. De schermen zijn ongeveer 75 centimeter hoog.
Hilversum krijgt ook 'smeerpotten' langs het spoor
Als een trein door een bocht rijdt kan dat een piepend of snerpend geluid opleveren. Om dit zogenaamde 'booggeluid' tegen te gaan plaatst ProRail 'spoorstaafconditioneringssystemen', ook wel 'smeerpotten' genoemd. Het zijn kleine installaties naast de spoorbaan die een biologisch afbreekbare substantie op de rails spuiten, waardoor er minder wrijving is tussen wiel en rail. Hierdoor komt het booggeluid bij treinpassages minder vaak voor en neemt het geluidniveau af. Dat doen we in het weekend van 23 en 24 september langs het spoor in Hilversum. In Soest zijn de smeerpotten al geplaatst, de locaties Leiden en Nijmegen volgen hierna.