Amsterdam Lelylaan wordt mooier
Nieuws
Station Amsterdam Lelylaan moet weer een prachtig station worden, gezelliger en comfortabeler. Het wordt een belangrijk knooppunt in het Amsterdamse vervoersnetwerk. Vorige week maakten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Amsterdam, ProRail, NS en de Vervoerregio bekend dat ze daarom ruim 70 miljoen euro in het station investeren.
Ontmoetingsplek middenin je wijk
Het veertig jaar oude station Lelylaan, ontworpen door architect Rob Steenhuis (1949-2018), werd ooit geroemd om zijn moderne en frisse uitstraling. Maar de glans is er vanaf gegaan. Lelylaan ligt midden in stadsdeel Amsterdam West dat de komende jaren flink zal groeien, onder andere door nieuwe woningen. Er zal ook steeds meer in de buurt van het station worden gebouwd.
Tijd dus voor een ruimer, lichter en aantrekkelijker station. “Het is goed nieuws dat we met al deze partijen aan de slag kunnen om het station veiliger, comfortabeler en aangenamer te maken”, zegt ProRail-regiodirecteur Harro Homan. “Een station is niet alleen een plek waar je even op de trein of tram stapt, het is ook een ontmoetingsplek, vaak middenin je wijk.”
In twintig minuten
“Met de 70 miljoen euro kunnen we het stationsgebied klaarmaken voor de reizigersgroei in de toekomst”, zegt Homan. ProRail en NS houden in de regio Amsterdam rekening met een groei van het aantal treinreizigers met dertig procent in de komende vijftien jaar. Om die op te vangen zal er flink aan stations en het spoor worden gewerkt.
Zo gaat NS in de toekomst tussen Amsterdam Centraal en station Schiphol de Airportsprinter rijden. Deze zal ook op station Lelylaan stoppen waar je na de verbouwing makkelijker kunt overstappen op de tram, metro, bus of fiets. Daarmee wordt het een belangrijk knooppunt in het OV-netwerk van de regio. “Met deze veranderingen wordt het station de Westelijke poort van Amsterdam”, zegt Homan. “Straks sta je binnen 20 minuten vanaf Schiphol op het Leidseplein als je op Lelylaan een overstap maakt.”
Binnen én buiten
We zullen de stationshal groter maken en vernieuwen. Zowel de metro- als de treinreizigers zullen hier gebruik van kunnen maken. Direct naast de hal komt een inpandige fietsenstalling die goed zal worden aangesloten op de omliggende infrastructuur. Lees meer over de uitbreiding van de fietsparkeerplekken. Ook het tram-eiland zal worden aangepast voor meer trams en om makkelijker over te kunnen stappen op de trein, tram, metro, fiets of bus. En we nemen de omgeving van het station onder handen, zoals op de illustraties te zien is. Daarmee wordt het straks een stuk aangenamer om het station te vertoeven.
Een station is ook een ontmoetingsplek, vaak middenin je wijk.
Vanaf 2024 klaar
NS, ProRail, de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam werken samen aan het ontwerp. Ze proberen de uitvoering te versnellen, zodat het vernieuwde station met de fietsenstalling in 2024 open kunnen en het aangepaste trameiland met de nieuwe tramkeerlus er in 2025 ligt. In het ontwerp wordt rekening gehouden met de Airport Sprinter die NS hoogfrequent gaat rijden en op de gebiedsontwikkeling in de stationsomgeving.
De toekomst van het OV
ProRail en NS houden rekening met een reizigersgroei van 30% in de komende vijftien jaar. De populariteit van steden neemt toe. Daarom werken we volop samen aan het spoor en de stations in en om Amsterdam. Openbaar vervoer helpt niet alleen de stad 24 uur per dag toegankelijk en leefbaar te houden, maar het spoor is ook cruciaal voor de mobiliteit in Nederland. Om de bereikbaarheid van de regio Amsterdam te waarborgen, is het essentieel dat bepaalde werkzaamheden en dienstregelingstappen in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Bekijk hierboven de video, waarin we laten zien hoe al deze stappen samenhangen en wat de complexiteit is.
Meer nieuws
-
Kap- en snoeiwerk westzijde station Nijmegen
19 december 2024
-
Groot onderhoud station Hoorn
9 december 2024
-
Sinterklaascadeau op Amsterdam Centraal: nieuwe roltrappen UK Terminal
6 december 2024