Torenkraan en hulpbrug uitgezwaaid in Groningen

Nieuws

7 augustus 2024

Het werk in Groningen gaat voorspoedig. Het grootste verschil voor het oog is makkelijk te zien. In het eerste weekend van de buitendienststelling zijn de torenkraan en hulpbrug afgebroken. Na ruim twee jaar dienst zit hun tijd erop. Het verwijderen is nodig om ruimte te maken voor de nieuwe perrons en perronkappen.

Modulaire hulpbrug

De brug is modulair en dus opgebouwd uit verschillende onderdelen. De onderdelen zijn één voor één losgemaakt en met een kraan naar beneden getakeld. Daar zijn de stukken van de brug verder per vrachtwagen afgevoerd.

Een deel van de fundatie van de brug verdwijnt. Dat is nodig om ruimte te maken voor de nieuwe perrons. Een paar fundatiepalen zijn op een slimme plek gezet toen we de brug twee jaar geleden bouwden. Die fundatiepalen gebruiken we opnieuw om de nieuwe perronkappen op te bouwen.

Torenkraan in stukjes

De torenkraan bestaat uit losse torentjes en deeltjes. De giek van 77,5 meter is in één stuk van de toren gehesen. Op de grond wordt de giek dan in kleinere stukken gemaakt die per vrachtwagen zijn afgevoerd. De toren bestaat uit losse torentjes, die ook één voor één naar beneden komen.

De kraan en brug deden allebei dienst sinds de buitendienststelling op station Groningen in mei 2022. De kraan en brug zijn niet meer nodig tijdens de afbouw van de bouwkuip. Op de plekken van de brug en kraan werkt de aannemer straks aan de perrons en perronkappen. Zowel de kraan als de brug vertrekken nu naar een ander project.

  • De hulpbrug wordt in delen afgebroken
    De hulpbrug wordt in delen afgebroken
  • De onderdelen zijn één voor één losgemaakt en met een kraan naar beneden getakeld
    De onderdelen zijn één voor één losgemaakt en met een kraan naar beneden getakeld
  • Zowel de kraan als de brug vertrekken nu naar een ander project.
    Zowel de kraan als de brug vertrekken nu naar een ander project.
  • Tot en met 11 augustus rijden er bussen tussen Groningen Europapark en station Groningen
    Tot en met 11 augustus rijden er bussen tussen Groningen Europapark en station Groningen

Andere werkzaamheden

Tijdens de negen dagen werk op station Groningen treft de aannemer zoveel mogelijk voorbereidingen voor de 51-daagse buitendienststelling in 2025. De aannemer werkt nu aan de noordelijke toerit van de busonderdoorgang, ter hoogte van de busbuffer.

De fundaties van de perronkappen en het perron worden gemaakt, net als een kelder van een commerciële ruimte. Op perron 3 en 4 worden de perronkappen van het reizigersplein gemonteerd en afgebouwd. Aan de oostzijde van het station (zijde Herewegviaduct) worden de perrons al zo veel mogelijk definitief afgemaakt.

Geen treinverkeer

De werkzaamheden duren nog tot en met 11 augustus. In die periode rijden er bussen tussen Groningen Europapark en station Groningen. Arriva en NS raden aan om in deze periode met de fiets naar station Groningen Europapark te komen. Er zijn extra fietsparkeerplekken op station Groningen Europapark. Houd rekening met een kwartier extra reistijd. 

Check de reisplanner: Check de reisplanner:

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers