Vernieuwde voetgangerstunnel Bergen op Zoom geopend
Nieuws
Een klein feestje in Bergen op Zoom vanmiddag. Regiodirecteur Inés Plasmans heeft daar samen met wethouder Patrick van der Velden de vernieuwde voetgangerstunnel met lift geopend.
De voetgangerstunnel op station Bergen op Zoom, daterend uit 1972, was toe aan grote opknapbeurt. Daarom is de tunnel helemaal gestript, opnieuw betegeld en is er energiezuinige ledverlichting aangebracht. Om de toegankelijkheid te verbeteren is er een lift naar het middenperron gekomen en is bij de entree aan de oostzijde een nieuwe hellingbaan gerealiseerd. In opdracht van de gemeente is ook de trapopgang en hellingbaan aan de centrumzijde helemaal vernieuwd. Deze maatregelen zorgen ervoor dat mensen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen reizen.
Win-Win door goede samenwerking
De vernieuwing van de tunnel is een gezamenlijk project van ProRail en de gemeente Bergen op Zoom. Door werkzaamheden in de tunnel te combineren met de vernieuwing van het voorplein ontstond een win-win situatie voor beide partijen. Zo is er een gezamenlijk ontwerp gemaakt en is het werk uitgevoerd door één aannemer. Beide partijen hebben ook de kosten verdeeld. De gemeente Bergen op Zoom heeft met een provinciale uitvoeringsbijdrage de entree aan het Stationsplein gefinancierd. ProRail heeft namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu de entree aan de oostzijde, de nieuwe lift en de renovatie van de onderdoorgang gefinancierd.
Toegankelijkheid
Het werk van ProRail is onderdeel van het landelijke programma Toegankelijkheid dat wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een treinreis zonder obstakels is van groot belang, bijvoorbeeld voor mensen die slecht ter been zijn. Doel van het programma Toegankelijkheid is om iedereen zelfstandig en comfortabel met de trein te kunnen laten reizen.
ProRail vernieuwt
In Nederland reizen steeds meer mensen met de trein. En meer en meer goederen worden over het spoor vervoerd. Deze groei zet in de toekomst door. En daar hebben we beter spoor en grotere stations voor nodig. Daarom werkt ProRail aan de grootste vernieuwingsslag sinds het 175-jarig bestaan van de spoorwegen. Beter en meer treinverkeer is goed voor de economie.