Zo maken we stations toegankelijk voor iedereen
Nieuws
Kinderwagens, rolstoelen, krukken: voor sommige mensen is een ritje met de trein een behoorlijke opgave. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat iedereen veilig en gemakkelijk op pad kan. Met behulp van voldoende liften, roltrappen en hellingbanen maakt ProRail de stations voor iedereen makkelijker toegankelijk.
Nederland als internationaal voorbeeld
“De manier waarop wij Nederlandse stations toegankelijk maken is uniek in de wereld en wordt internationaal gezien als voorbeeld”, vertelt Bram ’t Mannetje, projectmanager bij ProRail. In deze video legt hij uit hoe we stations verbeteren. Zodat iedereen met de trein kan reizen: blinden, slechtzienden en reizigers met een lichamelijke beperking. Maar ook ouderen en reizigers met een kinderwagen, bagage of fiets.
Treinreis zonder obstakels
ProRail zorgt ervoor dat de – meer dan 400 – treinstations in Nederland toegankelijk zijn of worden. Voor iedereen. Dit doen we niet alleen. Het aanpassen van de perronhoogte heeft bijvoorbeeld alleen zin als het aansluit bij de instaphoogte van de treinen. Daarom werken we samen met veel partijen, zoals de overheid, ouderenbonden, de Oogvereniging en Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
Mooie samenwerkingen
Door goed overleg weten wij waar de behoeften van de reizigers ligt. Niet alleen met de reizigers wordt contact gehouden, ook met de vervoerders werkt ProRail nauw samen. En door de samenwerking met NS weten reizigers door reisinformatie precies welke faciliteiten op stations aanwezig zijn. Door eenduidige en voorspelbare routegeleiding door geleidelijnen weten blinden- en slechtzienden hoe ze goed van a naar b kunnen komen. Zo worden onze stations comfortabel en toegankelijk voor iedereen en zijn we klaar voor meer reizigers in de toekomst.
Toekomstplannen
ProRail is met het programma om alle stations toegankelijk voor iedereen te maken goed op weg. In 2022 kan minimaal 90% van de reizigers volledig zelfstandig reizen. In 2030 zijn álle stations zelfstandig toegankelijk. Dat is een belangrijk doel van de overheid en van ProRail. Vanzelfsprekend houden we in onze dienstverlening rekening met reizigers met een functiebeperking. Ook nemen we speciale maatregelen op en rond stations.
De belangrijkste verbeteringen van ProRail:
- Op 97% van de stations zijn alle perrons drempelvrij en bereikbaar met een lift of hellingbaan;
- 100% van de stations in Nederland zijn voorzien van geleidelijnen en voelbare braille bewegwijzering op de trapleuningen;
- Op 270 stations zijn de perronhoogtes aangepast;
- 180 stations hebben betere en duurzame LED-verlichting.
Zelfstandige voorzieningen
Dat zijn niet de enige aanpassingen die ProRail heeft gedaan. “Ook zorgen we dat stationsvoorzieningen, zoals toiletten, door iedereen veilig en zelfstandig kunnen worden gebruikt. Sommige veranderingen zie je meteen: de ribbelige geleidelijnen en de speciale perronrand- en veiligheidsmarkeringen. Andere maatregelen zijn minder opvallend, zoals voelbare braille-bewegwijzering, vergrote pictogrammen en dubbele trapleuningen,” legt Bram uit. Meer weten? Kijk op prorail.nl/toegankelijkheid.
Anderhalve meter
Deze video is voor de coronacrisis opgenomen, waardoor je beelden ziet waarop geen anderhalve meter wordt aangehouden. De trein is nog steeds alleen voor noodzakelijke reizen. Samen met andere OV-bedrijven roept ProRail reizigers op om drukte te mijden en anderhalve meter afstand te houden op stations. Voor meer informatie over reizen met een beperking tijden de coronacrisis kun je terecht op de website van NS en lees ons bericht 'Helpende Handjes helpen treinreizigers op stations'.
Meer nieuws
-
Update over liften en roltrappen op Amersfoort Centraal
20 december 2024
-
Onderhoud aan liften station Almere Poort
14 november 2024
-
Nieuwe trap en roltrap bij spoor 1-2 op Amersfoort Centraal
13 november 2024