HSL-Zuid : De problemen en het herstel

Op deze pagina plaatsen we updates over de constructieproblemen en de herstelmaatregelen die we gaan nemen op de HSL-Zuid. De hogesnelheidslijn kampt op verschillende locaties met uitdagingen, waaronder scheurtjes in het laswerk en schade aan het beton. Daarnaast is er sprake van verschuivingen en verzakking van de spoorbaan. De constructiefouten zijn tijdens het ontwerp en de aanleg van de spoorlijn gemaakt.

De tekst op deze pagina is bijgewerkt op: 19 maart 2025.

Wat is er aan de hand?

De hogesnelheidslijn Zuid (HSL-Zuid) is een belangrijke schakel in het Nederlandse en internationale spoornetwerk. Deze spoorlijn verbindt de Randstad met België en maakt snelle treinreizen mogelijk tussen Amsterdam, Rotterdam, Breda en verder naar Antwerpen, Brussel, Parijs en Londen.

Op de HSL-Zuid blijven de prestaties achter, voornamelijk door constructiefouten die tijdens het ontwerp en de aanleg van de spoorlijn zijn gemaakt. Infraspeed heeft uit veiligheidsoverwegingen tijdelijke snelheidsbeperkingen  ingesteld. Daardoor kunnen treinen op de HSL-Zuid niet met de maximale snelheid van 300 kilometer per uur rijden.  

Anders dan gewoon

De HSL-Zuid is anders gebouwd dan gewoon spoor. De HSL bestaat voor het grootste deel uit een betonnen onderbouw zoals viaducten, bruggen, tunnels en zettingsvrije platen. Het spoor ligt op gefundeerde betonnen platen in plaats van op dwarsliggers in ballast (de stenen onder gewoon spoor). Bij inspecties hebben we ontdekt dat op verschillende plaatsen problemen zijn met de viaducten:

  • Op sommige kunstwerken, zoals viaducten en bruggen, is betonschade
  • Bij een deel van de viaducten is op de stalen verbinding tussen de verschillende delen sprake van scheurtjes in het laswerk
  • Op verschillende plaatsen is er sprake van verzakkingen    
Bovenleiding op de HSL-Zuid
Bovenleiding op de HSL-Zuid

Impact op treinverkeer

Deze situatie heeft gevolgen voor reizigers: treinen rijden met aangepaste snelheden, de dienstregeling is aangepast en reistijden zijn langer dan gebruikelijk.  

Wat doet ProRail?

Onze aanpak richt zich op het herstellen van de schade als het gevolg van de constructiefouten, het mogelijk maken van een robuuste dienstregeling en het maken van plannen voor definitief herstel van de constructiefouten. We werken daarin samen met externe experts en partners. Wat we concreet doen:

  • We voeren regelmatig inspecties uit en monitoren continu de situatie
  • We doen grondig onderzoek naar de oorzaken
  • We ontwikkelen tijdelijke en structurele oplossingen en maatregelen

Wij werken aan een permanente oplossing voor de problemen op de HSL-Zuid. Dit jaar starten we met de herstelvoorbereidingen. In november 2025 beginnen we met de aanleg van de palenwand bij viaduct Zuidweg nabij Rijpwetering, een locatie waar verzakkingen optreden. Deze palenwand is een constructie die de stabiliteit van de lijn aanzienlijk zal verbeteren en verdere verzakkingen en verschuivingen tegengaat.  

Toekomstige uitdagingen

Na de assetoverdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar ProRail, voorzien voor 2031 is een grote vervangingsopgave nodig op de HSL-Zuid vanwege de einde levensduur van diverse systemen. Voor deze toekomstige werkzaamheden zijn op dit moment nog geen financiële middelen gereserveerd. Dit vormt een belangrijke uitdaging voor de toekomstbestendigheid van de hogesnelheidslijn.

We blijven de situatie op de HSL-Zuid intensief volgen en communiceren transparant over de voortgang. Door monitoring, tussentijdse herstelwerkzaamheden en een grondige voorbereiding op het definitieve herstel zorgen we ervoor dat de HSL veilig en betrouwbaar blijft voor reizigers en vervoerders.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers