Wat wij doen : Archeologisch onderzoek
ProRail heeft als spoorbeheerder de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met archeologische resten in de bodem. Voordat wij ergens bouwen, onderzoeken we of er waardevolle voorwerpen in de grond zitten.
Onderzoek
ProRail graaft niet op elke projectlocatie. “Dat doen we alleen als we een sterk vermoeden hebben dat er op die plek iets waardevols ligt”, vertelt Suzanne van der A, archeoloog bij ProRail. “Dat vermoeden is gebaseerd op archief- en literatuuronderzoek. Is het waarschijnlijk dat er archeologische voorwerpen in de grond zitten? Dan toetsen we dat door middel van handboringen in het veld."
Proefsleuven
Met een grote graafmachine graven we de proefsleuven. Een ervaren archeoloog begeleidt dit proces. Het graven gebeurt laagsgewijs. De machinist van de graafmachine moet dus heel nauwkeurig kunnen werken.
Het doel van een proefsleuf is het opsporen, begrenzen en waarderen van vindplaatsen. Ligt er iets van waarde? Dan graven we dit op. Suzanne: “Alle relevante vondsten die we opgraven, gaan uiteindelijk naar een provinciaal depot. Maar eerst worden ze door specialisten onderzocht. Zo hopen we meer te leren over de geschiedenis van een plek.”
Archeoloog Suzanne was ook betrokken bij de totstandkoming van archeologisch wandelpark De Vork. Lees hier het interview met Suzanne.
Oud nieuws
De grond onder ons spoor ligt, soms letterlijk, bomvol schatten uit het verleden. In de historische podcasts van Oud nieuws brengt Joost Prinsen het verleden tot leven aan de hand van archeologische vondsten bij het spoor. Luister mee en neem een retourtje verleden.