Zaandijk : Aanpassing kruising Guisweg
De kruising van de Guisweg in Zaandijk (gemeente Zaanstad) met het spoor en de provinciale weg is al jaren een knelpunt voor zowel fietsers als autoverkeer. De spoorwegovergang vormt een barrière voor de verbinding van oost en west. Het grote aantal treinen op het traject Amsterdam – Alkmaar zorgt nu al voor lange wachttijden voor fietsers en automobilisten. Het aantal reizigers neemt op dat traject de komende jaren toe, waardoor er nog meer treinen gaan rijden. Nu is er een voorlopige oplossing en start de volgende fase in het project.
- Locatie
- Zaandijk
- Startdatum
- 2025
- Einddatum
- 2026
Keuze tussen twee alternatieven
Om het kruispunt bij de Guisweg veiliger te maken, zijn twee alternatieven en een aantal plusopties vastgesteld door de Vervoerregio Amsterdam. Hierbij is intensief samengewerkt met de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland, ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en Rijkswaterstaat.
Vervolgens is er zorgvuldig onderzoek gedaan om te komen tot de beste voorlopige oplossing. Er is gekozen voor het alternatief waarbij de onderdoorgang voor fietsers en voetgangers komt te liggen bij de Guisweg. Op onderstaand plaatje is dit in beeld gebracht.
Onderdoorgang bij Guisweg
Fietsers en voetgangers gaan op termijn bij de Guisweg onder het spoor door via een nieuwe onderdoorgang. Er komt een uitwisseling met het noord-zuid fietspad langs de Provincialeweg via een fietstrap. De nieuwe verbindingsweg voor automobilisten loopt vanaf de aansluiting op de A8 parallel langs de snelweg, onder het spoor door naar de Provincialeweg. De op- en afrit van de A8 bij de Albert Heijn wordt afgesloten. Automobilisten kunnen wel van en naar Oud-Koog via de Verzetstraat.
Online bijeenkomst
Op woensdag 5 oktober 2022 is er een online bijeenkomst geweest waarin de definitieve beslissing is gepresenteerd aan de bewoners. In bijgaande video is geschetst wat we gaan doen.
Voordelen van deze keuze
Dit ‘voorlopige voorkeursalternatief’ zorgt voor betere verkeersveiligheid en bereikbaarheid, een hogere kwaliteit van de leefomgeving, aantrekkelijkere openbare ruimte en een meer toekomstvaste ruimtelijke structuur. Daarnaast draagt het ontwerp bij aan het beter functioneren van de A8 en sluit het aan op de langetermijnvisie van de gemeente Zaanstad voor het gebied.
Hoe nu verder
Het voorlopig voorkeursalternatief dat er nu ligt is vrijgegeven voor inspraak tot 1 november. De omgeving kan hierop reageren. Het projectteam organiseert de komende tijd verschillende bijeenkomsten om hierover uitleg te geven.
De nadere uitwerking van het voorlopig voorkeursalternatief, inclusief het verwerken van de reacties uit de inspraak, volgen in het najaar van 2022. Dan volgt het definitieve voorkeursalternatief, begin 2023. Daarna kan de planuitwerkingsfase starten, waarna naar verwachting vanaf 2025 de bouwfase start.
Meer informatie
In samenwerking met
Nieuws over dit project
-
Spoorwegovergang Zaandijk wordt aangepakt
12 maart 2019