Ons station : Utrecht Vaartsche Rijn

Daar waar het spoor kanaal de Vaartsche Rijn kruist, is in 2016 het gelijknamige trein- en tramstation verrezen. Omdat het Utrechtse station Vaartsche Rijn over het kanaal is heen gebouwd, staat het over een lengte van 190 meter op ‘poten’.

De tekst op deze pagina is bijgewerkt op: 5 december 2024.

Licht en ruim

De perrons liggen dan ook 6 meter boven straatniveau. Met als mooie bijkomstigheid dat je vanaf de perrons aan de ene kant de Domtoren ziet liggen, en aan de andere kant de markante watertoren. Architect Paul van der Ree zorgde voor een lichte en ruime opzet, met brede trappen, transparante liften en houten perronkappen.

Een dagje Domstad op de planning? Stap dan eens uit op station Vaartsche Rijn. Want vanaf daar wandel je in een paar minuten naar het Museumkwartier, dat onder andere het Centraal Museum, het Nijntje Museum en het Universiteitsmuseum herbergt. Op het Ledig Erf kun je terecht voor een hapje of drankje. Of je loopt door naar de Twijnstraat, de oudste winkelstraat van Utrecht. Je kunt ook de andere kant op: dan sta je al snel op Rotsoord, een voormalig industrieterrein waar nu ruimte is voor cultuur en horeca.

Bijzonder

Het station heeft een bijzondere nummering. Op station Vaartsche Rijn liggen acht sporen, waarvan vier een perron hebben. Op andere stations zou je perrons 3, 4, 7 en 8 zien, maar hier hebben de perrons nummers 1, 2, 3 en 4.

Stations

ProRail bouwt en beheert stations op duurzame en innovatieve wijze. Onze stations zijn knooppunten van duurzame mobiliteit, waar comfort, transfer, veiligheid en de toegankelijkheid ervan centraal staan.

ProRail werkt samen met NS Stations, gemeenten en vastgoedontwikkelaars als het gaat om stationsprojecten en integrale ov-vraagstukken.

Lees meer