Europese subsidies : Militaire mobiliteit
ProRail verbetert samen met de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Waterstaat vijf belangrijke spoorlocaties in Nederland. Op deze rangeerterreinen maken we het mogelijk om treinen van 740 meter lang te laten rijden en parkeren. Dit is belangrijk voor zowel het goederenvervoer als het militair transport door Europa.

Waar gaan we aan het werk?
We verbeteren de volgende rangeerterreinen: Rotterdam Noord Goederen, Lage Zwaluwe, Waalhaven Zuid en Groningen Onnen. We gaan ook aan de slag met de planning en uitwerking voor het rangeerterrein Roosendaal.
Op bovenstaande locaties verlengen de sporen zodat er voldoende plek is voor treinen van 740 meter lang. Ook leggen we extra sporen aan waar treinen kunnen wachten. En zorgen we ervoor dat zowel reguliere goederentreinen als militaire transporten hier gebruik van kunnen maken.
Waarom deze aanpassingen?
We voeren deze aanpassingen door om verschillende redenen. Enerzijds omdat het Nederlandse spoor intensief gebruikt wordt, en anderzijds omdat langere treinen plekken nodig hebben waar ze kunnen wachten of parkeren. Bovendien maken de aanpassingen het spoor geschikter voor Europees transport. En het verbetert de mogelijkheden voor snel militair transport door heel Europa.
Deze aanpassingen zijn onderdeel van de Europese plannen voor betere militaire mobiliteit. Ze zorgen ervoor dat het spoor voor verschillende doelen gebruikt kan worden: zowel voor regulier goederenvervoer als voor defensiedoeleinden.
Verantwoording
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. De inhoud van deze tekst is de verantwoordelijkheid van ProRail. De Europese Unie is niet verantwoordelijk voor hoe de informatie in deze tekst wordt gebruikt.
Nieuws over dit onderwerp
-
Europese subsidie om militair spoortransport te verbeteren
24 januari 2024
-
82 miljoen Europese subsidie voor drie spoorprojecten
22 juni 2023
-
90 miljoen euro voor 740 meter lange goederentreinen
14 december 2022
Veelgestelde vragen
-
Waarom krijgt ProRail deze subsidie?
De Europese Unie wil dat alle Europese landen goed met elkaar verbonden zijn, zowel voor regulier goederenvervoer als voor militair transport. ProRail krijgt subsidie om het Nederlandse spoor hierop aan te passen.
-
Gaan op genoemde locaties zwaardere treinen rijden?
In de meeste gevallen niet. We maken het spoor op sommige plekken geschikt voor langere treinen, zoals containertreinen. Deze zijn vaak juist lichter dan bijvoorbeeld kolen- of ertstreinen.
-
Komen er op die locaties ook nieuwe sporen en bruggen?
We verbeteren vooral bestaande sporen en bruggen. Op enkele plekken leggen we nieuwe verbindingen aan.
-
Wanneer is het werk klaar?
De verschillende projecten hebben hun eigen planning. We werken de komende jaren aan alle verbeteringen. Het streven is om de vier projecten uiterlijk in 2029 gerealiseerd te hebben.