Op een haar na de trein gemist (video)

Nieuws

21 september 2021

Levensgevaarlijk! Bij station Ermelo kwam deze maand bijna een vrouw onder de trein, zoals te zien is in deze video. “Je schrikt je een ongeluk”, reageert Jan Slaats, machinist bij NS. “Als je iemand op het spoor ziet lopen, levert dat direct een schrikreactie op. Sommige collega’s herbeleven dan steeds weer een traumatische gebeurtenis.”

Vertraging

Machinisten zien helaas nog te vaak dat mensen gevaarlijke capriolen uithalen bij overwegen en op het spoor. Ze schrikken, remmen en volgende treinen krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets langs te rijden om ongevallen te voorkomen. Dit veroorzaakt een sneeuwbaleffect, want alle andere treinen op het traject moeten dan ook langzamer rijden. Daardoor komen veel reizigers te laat op hun bestemming aan.

 

Bekijk: Video: Bijna aanrijding bij Ermelo

Spoorlopers

Mensen die gevaarlijk dicht in de buurt van het spoor komen, noemen we spoorlopers. Hun gedrag heeft grote maatschappelijke gevolgen. Meer dan een derde van het aantal treinvertragingen op het spoor wordt veroorzaakt door mensen die, bewust of bewust, langs het spoor lopen. Dat heeft tientallen miljoenen euro’s aan maatschappelijke schade tot gevolg en een flink aantal gemiste afspraken. Bovendien is het strafbaar om onbevoegd op spoorwegterrein te zijn.

Jaarlijks gebeuren rond de dertig daadwerkelijke ongevallen met slachtoffers. Vreselijk voor alle betrokkenen en dit wil ProRail graag voorkomen. Vooral rond overwegen gebeuren veel bijna-aanrijdingen: gemiddeld rond de geregistreerde meldingen per jaar.

Sommige collega’s herbeleven dan steeds weer een traumatische gebeurtenis.

Jan Slaats machinist bij NS

Waarschuwingen en boetes

ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom doen we er alles aan om spoorlopen te voorkomen. We waarschuwen voor het gevaar en de overlast en nemen de volgende maatregelen om spoorlopen te voorkomen:

  • We leggen sloten aan en plaatsen hekken en begroeiing om het spoor minder toegankelijk te maken. Inmiddels staat er ruim 2300 kilometer aan hekwerk langs het spoor.
  • We plaatsen camera’s en extra verlichting op spooremplacementen.
  • We leggen anti-loopmatten neer. Dit zijn matten met omhoogstekende punten van kunststof, die lopend passeren vrijwel onmogelijk maken.
  • We plaatsen waarschuwingsborden op perrons en op locaties waar regelmatig spoorlopers worden gesignaleerd.
  • Buitengewoon opsporingsambtenaren surveilleren dagelijks langs het spoor. Zij zijn bevoegd om mensen te bekeuren. De boete voor spoorlopen bedraagt 150 euro plus 9 euro administratiekosten. Ook de politie schrijft een bon uit als je ze langs het spoor zien lopen.
  • Ook het negeren van rood licht bij overwegen is strafbaar. Die boete kan oplopen tot 250 euro.
  • Bepaalde delen van het spoor staan onder 24-uurs cameratoezicht. De camerabeelden volgen we vanuit een speciaal ingerichte meldkamer. Zo kunnen we treinmachinisten op tijd waarschuwen bij gevaar en handhavers sturen indien nodig.
  • We organiseren regelmatig campagnes om mensen te waarschuwen voor de gevaren van spoorlopen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers