BIM-model voor Groningen: dit is het en zo werkt het
Nieuws
Van ingenieurs tot aannemers en architecten. Aan het ontwerp voor het nieuwe station in Groningen werken veel verschillende disciplines mee. Al die verschillende disciplines komen bij elkaar in het BIM-model: een digitaal 3D-model van een bouwwerk. Hoe BIM precies werkt en hoe het model eruit ziet, leggen we uit in onderstaande video.
Building Information Modelling
BIM staat voor Building Information Modelling. Het is een virtueel model dat een bouwwerk in 3D laat zien en inzicht geeft in afmetingen, materialen en afwerking. Alle betrokken partijen kunnen tegelijkertijd in het model werken. Hierdoor is het model altijd up-to-date en is de kans op fouten laag. Renzo van Rijswijk is BIM-regisseur bij Strukton en hij laat in onderstaande video zien hoe het model werkt.
'Meer dan een 3D-tekening'
Renzo legt uit: "Een BIM-model is meer dan alleen een 3D-tekening. We kunnen de verschillende objecten op de tekening namelijk ook labelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld aangeven dat een object een wand is, maar ook van welk materiaal die gemaakt is, bijvoorbeeld van beton. We kunnen dus verschillende parameters toekennen. Het gaat dus niet alleen over geometrie, maar ook over de informatie die daaraan gekoppeld is."
Lees verder bij
Meer nieuws
-
Bijgewerkt Meeste spoorprestaties boven afgesproken bodemwaarden
20 december 2024
-
Hans Smits stopt als directeur Verkeersleiding
12 december 2024
-
ProRail bereikt definitief cao-akkoord met vakbonden
10 december 2024