Geen onbewaakte overwegen meer in Winsum

Nieuws

23 oktober 2019

Alle onbewaakte spoorwegovergangen in de gemeente Winsum worden deze week weggehaald, beveiligd of aangepast. Na jaren van voorbereiding en onderhandelen worden vijftien overwegen op de lijn Groningen - Roodeschool aangepakt.

Zeven overwegen verwijderd

Zeven overwegen zijn na deze week opgeheven, drie zijn bewaakt, drie zijn aangepast en twee andere zijn veiliger gemaakt voor voetgangers en fietsers. Vanmorgen was de onbewaakte overweg in Wetsinge aan de beurt.

Goede samenwerking

Het terugdringen van ongevallen op overwegen staat hoog op de agenda van ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarom heeft ProRail Anne Zwiers op 1 juni jl. als directeur Overwegen aangesteld. "Het is goed nieuws dat alle vijftien overwegen nu zijn aangepakt. De goede samenwerking met de gemeente was daarbij heel belangrijk. We hebben met alle betrokkenen om tafel gezeten om voor iedereen, binnen de mogelijkheden, een veilige alternatieve oplossing te kunnen vinden."

Anne: "Dat kan alleen als we samen de schouders zetten onder het aanpakken van de veiligheid op en rondom overwegen. We willen dit goede voorbeeld gebruiken voor andere gemeenten. Zodat we zo snel mogelijk alle andere onbewaakte overgangen in het land aan kunnen pakken. We gaan samen met het Rijk, gemeenten en provincies op weg naar nul dodelijke slachtoffers en verstoringen op en rondom overwegen. De beste overweg is geen overweg."

Niet meer van deze tijd

Onbeveiligde overwegen zijn gevaarlijk en niet meer van deze tijd. Nog regelmatig schrikken machinisten als er weer eens iemand vlak voor hun neus oversteekt. Remmen heeft geen zin meer en uitwijken gaat niet. Met soms dodelijke ongelukken tot gevolg. Ondanks de grote risico’s stuit het sluiten van overwegen soms op verzet in de omgeving. Samen met het ministerie, gemeenten en provincies zoeken we daarom naar goede alternatieven.

NABO's

Om de veiligheid op het spoor te verbeteren is het programma Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) in gang gezet. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor 64 miljoen euro vrijgemaakt. Daarmee kunnen we een deel van de onbewaakte overwegen opheffen of beter beveiligen. We kijken samen met regionale en provinciale overheden of er aanvullende financiële middelen nodig zijn om alle onbewaakte overwegen aan te pakken.

Niet zomaar opheffen

Een overweg opheffen of beter beveiligen is complex. Bij publieke overwegen is het de wegbeheerder die besluit of een overweg kan worden opgeheven of aangepast. De wegbeheerder is vaak de gemeente of de provincie. Daarnaast zijn er veel belanghebbenden die betrokken moeten worden bij het vinden van goede alternatieven.

Het grootste deel van de oversteekplaatsen op het Nederlandse spoor zijn beveiligd met spoorbomen, lichten en bellen. Er zijn in Nederland nog zo’n 140 onbewaakte openbare overwegen. Het overgrote deel bevindt zich in Noordoost-Nederland.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers