Groningen Spoorzone door de ogen van omwonenden
Nieuws
Over een paar jaar ziet het er op station Groningen heel anders uit. Er is dan een vernieuwd station, met een ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel, fietsenstalling, busonderdoorgang en een nieuw busstation. Maar voor het zover is, moet er nog een hoop gebeuren.
Op 1 juli is de schop in de grond gegaan en is de aannemer begonnen met de eerste werkzaamheden. Voorlopig gaan deze nog wel even door: het station staat namelijk nog tot 2023 in de steigers. En dat kan af en toe best voor wat hinder zorgen. Hoe ervaren omwonenden van het station dit? En wat vinden zij eigenlijk van het project Groningen Spoorzone en de verbouwingsplannen? Dat vroegen we Bertus Kol en Gerrit van Voorthuizen, twee heren die rondom het station wonen en/of werken.
Wie zijn jullie en wat is jullie relatie met het project Groningen Spoorzone?
Bertus Kol: "Mijn naam is Bertus Kol en ik ben facilitair servicemedewerker bij UWV. Onze relatie met Groningen Spoorzone is eigenlijk dat ons gebouw pal naast het werkterrein staat. Af en toe hebben we contact met de omgevingsmanager van het project, bijvoorbeeld als er een nulmeting gedaan moet worden aan het gebouw. Daarnaast staat de camera van Groningen Spoorzone bij ons op het dak. Ons pand is zeven verdiepingen hoog, waardoor we een prachtig uitzicht hebben op de werkplaats."
Gerrit van Voorthuizen: "Ik ben Gerrit van Voorthuizen, lid van de klankbordgroep Rivierenbuurt. Dat is een groep met een aantal vertegenwoordigers van onze wijk. Vanuit die rol praat ik mee over de plannen, maar ik volg het project sowieso met veel belangstelling. Voordat ik met pensioen ging, was ik zelf bouwkundige, dus vanuit dat oogpunt vind ik het extra interessant."
Wat vindt u van het project?
Bertus Kol: ''Ik vind het een goede zaak dat het stationsgebied aangepakt wordt. Vooral omdat het busstation dat nu voor ons gebouw zit, straks ook verdwijnt en wordt verplaatst naar de achterzijde van ons gebouw aan de overzijde van het spoor. De oversteek voor voetgangers die er nu ligt, vind ik best gevaarlijk, dus het is goed dat dat straks een stuk veiliger gaat worden. Ook heb ik gehoord dat er een fietsenstalling en een onderdoorgang gaan komen, dat vind ik erg positief. Daarnaast denk ik dat het nieuwe station ervoor gaat zorgen dat meer mensen naar de stad Groningen komen."
Gerrit van Voorthuizen: "Ik vind het een prachtig project. Voor ons is het niet alleen het nieuwe station op zich, maar ook de verbinding van de buurt met de binnenstad. Daar kun je volgens mij nooit op tegen zijn. Wat ik daarnaast vooral zo mooi vind, is de manier waarop er vanuit het project gecommuniceerd wordt met ons. Wij als buurtbewoners worden gevraagd naar onze mening en procedures worden duidelijk toegelicht. Dat is echt super."
Ervaren jullie overlast van de werkzaamheden?
Bertus Kol: "Heel erg weinig. Het is weleens voorgekomen dat we trillingen hebben ervaren door de werkzaamheden, bijvoorbeeld tijdens het slopen van het Post NL-kantoor. Dat is echter maar zelden gebeurd. Van geluidsoverlast hebben we eigenlijk helemaal geen last."
Gerrit van Voorthuizen: "Nee, daarvoor woon ik net te ver van het station. Ik kan de werkzaamheden wel volgen vanuit mijn flat, maar ik ondervind er geen hinder van. Ik kan me wel voorstellen dat de mensen die pal aan het spoor wonen er soms wel last van hebben. Sommigen van hen maken zich daar ook wel zorgen over. Niet iedereen, hoor. De voorzitter van de klankbordgroep woont bijvoorbeeld ook aan het spoor, maar die is gelukkig net zo positief over het project als ik."
Meneer Kol, hoe komt het precies dat de webcam van Groningen Spoorzone op het dak van het UWV staat? En bent u trots dat jullie zo aan het project kunnen bijdragen?
"Ik werd benaderd door de omgevingsmanager van Groningen Spoorzone of de webcam van het project op ons dak mocht komen te staan, omdat we hier een prachtig uitzicht hebben op het werkterrein. Van te voren heb ik een aanvraag gedaan bij de verhuurder, dat was verder geen probleem. Vervolgens is de webcam hier op het hoogste punt op het dak geplaatst.
We vinden het enorm leuk dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan het project! Mijn collega's zijn ook allemaal erg enthousiast en we kijken regelmatig even op de website naar de webcambeelden. Maar natuurlijk hebben we vooral live goed beeld. Als we uit het raam kijken, kunnen we alles heel goed volgen."
Meer nieuws
-
Vlechten en ontgraven in Groningen
21 mei 2021
-
Man van het verbinden: hoofduitvoerder André Steketee
11 februari 2021
-
Stedenbouwkundige Ruben Wiersma: puzzelen in een uniek project
1 september 2020