Incidentenbestrijders testen mobiele toiletten
Nieuws
De incidentenbestrijders van ProRail zijn vaak uren en soms zelfs dagenlang bezig met een klus op het spoor, zoals het op de rails zetten van een ontspoorde trein. Dat brengt een praktische uitdaging met zich mee: toiletbezoek. Want wat doe je als je in the middle of nowhere staat en een sanitaire stop wilt maken? Onze incidentenbestrijders starten vandaag met een test met alternatieve toiletten.
De vrije natuur
Veel incidentenbestrijders drinken minder water of zelfs niets als ze op een plek werken waar geen toilet is. Dat is niet prettig werken, kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en in extreme situaties zoals bij hitte kan het leiden tot flauwvallen. En het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat onze medewerkers bij hoge nood de vrije natuur gebruiken. Voor ProRail staat de gezondheid en het welzijn van medewerkers voorop. Zij moeten op een goede en prettige manier hun werk kunnen doen en daar hoort in alle omstandigheden de mogelijkheid tot toiletbezoek bij.
Professioneel alternatief
Er is nu een professionele oplossing in de vorm van twee praktische en hygiënische toiletfaciliteiten: kleine toiletten die makkelijk te vervoeren zijn. Deze gaan voor een jaar mee in de voertuigen van Incidentenbestrijding, zodat de werknemers overal beschikken over toiletfaciliteiten. Als na een jaar blijkt dat deze toiletten handig zijn in het gebruik, gaan we kijken hoe we deze voorzieningen kunnen invoeren in de standaarduitrusting. En ook voor andere collega’s, zoals inspecteurs die langs de spoorbaan hun werk doen en vaak lang onderweg zijn.
Business Challenge
De test met deze mobiele toiletten is het gevolg van een business challenge van de Kamer van Koophandel. ProRail vroeg bedrijven om een oplossing te bedenken voor de vraag: hoe ontwikkelen we toiletfaciliteiten die vrouwen en mannen kunnen gebruiken tijdens incidenten op of bij het spoor, zonder dat zij de locatie hoeven te verlaten? Het bedrijf Potti Corp. EU won de challenge met de twee producten die ook gebruikt worden door bijvoorbeeld militairen, mensen die op grote hoogte werken zoals in hijskranen of windmolens en mensen die veldwerk doen.