Klimaattrein vertrekt naar COP26
Nieuws
Spoorwegmaatschappijen in Europa verenigen zich met Youth for Sustainable Travel in de speciale trein naar COP26. De trein vertrekt in Amsterdam en brengt delegaties en jonge activisten van over het hele continent via Rotterdam, Brussel en Londen naar Glasgow voor de COP26-conferentie. De reis toont het belang van reizen per trein in de strijd tegen klimaatverandering aan.
Op weg naar Glasgow
Een speciale 'Klimaattrein' rijdt vandaag tussen Nederland en Schotland en brengt passagiers naar COP26, de internationale klimaatveranderingsconferentie in Glasgow, dankzij een samenwerking tussen spoorpartijen Eurostar, NS, ProRail en Youth for Sustainable Travel. Officiële delegaties uit Nederland, België, Italië en Duitsland zullen samen met jongeren, Europarlementariërs en ngo’s zoals Friends of the Earth en Oxfam, genieten van een van de meest duurzame manieren om te reizen tussen het Europees vasteland en COP26 in Glasgow.
Klimaattrein
We geven het goede voorbeeld. In de speciale klimaattrein naar de klimaattop in het Schotse Glasgow, praten we onderweg praten we met politici, jongeren, onderzoekers en organisaties over internationaal treinverkeer.
Meest klimaatvriendelijke reis
Aangezien de CO2-voetafdruk van een passagier van een vlucht tussen Amsterdam en Londen gelijk is aan zeven Eurostar-reizen, kan er veel uitstoot worden voorkomen door de toegang tot snelle, naadloze treinverbindingen tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europees vasteland te verbeteren.
Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor de Europese Green Deal, zal deze zaterdag in het station Brussel-Zuid aanwezig zijn bij het vertrek van de trein: "De trein nemen naar de klimaattop in Glasgow is zonder twijfel de meest klimaatvriendelijke manier voor delegaties om erheen te reizen. De trein is duurzaam en biedt veel comfort, of je nu voor je werk of voor je plezier reist. Bovendien wordt de trein binnen Europa een steeds aantrekkelijker alternatief voor het vliegtuig, vooral op kortere afstanden. Ik wens alle reizigers van de Klimaattrein een plezierige reis en vooral veel succes op de klimaattop - we zien elkaar volgende week in Glasgow!"
De trein is duurzaam en comfortabel, of je nu voor je werk of je plezier reist.
Debatteren met activisten
Terwijl ze met een snelheid van 300 kilometer per uur tussen Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Londen reizen, komen jonge activisten samen met politici en spoorwegexperts om te debatteren en ideeën uit te wisselen, waarbij onderwerpen aan bod komen als hoe de modal shift naar duurzaam reizen kan worden versneld en hoe innovatie in het spoor dit kan ondersteunen.
Bij aankomst in Londen wandelen de afgevaardigden van St Pancras naar Euston via de eerste Londense "Wellbeing Walk" die de twee stations met elkaar verbindt. Het is een alternatieve wandelroute die de hoge luchtverontreiniging op de drukkere wegen wil vermijden.
Oproep voor meer spoorverbindingen
De iconische Pendolino-trein van Avanti West Coast, die de afgevaardigden vervoert op het traject Londen-Glasgow, kreeg een volledige wrap in een uniek, duurzaam design om de reis met de Klimaattrein in de verf te zetten. Eén vlucht tussen Londen en Glasgow is ook het equivalent van bijna zeven treinreizen.
Ter gelegenheid van het vertrek van de Klimaattrein hebben spoorwegpartners over heel Europa een boodschap ondertekend voor COP26 - waarin zij zich ertoe verbinden de meest duurzame vorm van gemotoriseerd vervoer te blijven, met een oproep voor meer steun voor internationale spoorwegverbindingen om de groei van duurzaam reizen te versnellen.
Klimaattrein
De Klimaattrein is een initiatief van de non-profitorganisatie Youth for Sustainable Travel en de Nederlandse spoorinfrastructuurbeheerder ProRail en werd werkelijkheid dankzij de samenwerking met de vervoerders Eurostar, NS en Avanti West Coast. Het geniet de financiële steun van alle infrastructuurbeheerders op het traject (Infrabel, SNCF Réseau, Getlink, HS1), alsook van de NMBS en EWS Schönau.
Het initiatief wordt ook gesteund door CER - Community of European Railway and Infrastructure Companies, EIM - European Rail Infrastructure Managers en UIC - International Union of Railways, als onderdeel van het EU-jaar van het spoor.
Meer nieuws
-
Zo was het Europees jaar van het spoor
28 december 2021
-
Spoorpartijen ondertekenen boodschap voor VN in klimaattrein
30 oktober 2021
-
Duurzaam reizen in Europa
12 oktober 2021