Perrons station Hoorn Kersenboogerd krijgen opknapbeurt

Nieuws

21 oktober 2024

De perrons op station Hoorn Kersenboogerd krijgen een flinke opknapbeurt. De werkzaamheden hiervoor starten op dinsdag 22 oktober en duren tot en met zondag 3 november. Aannemer Anton Rail & Infra voert het werk uit in opdracht van ProRail. Hierna voldoen de perrons aan de nieuwste eisen voor comfort en veiligheid.

Sterke ondergrond

Station Hoorn Kersenboogerd heeft twee sporen met perrons aan beide kanten. Deze perrons worden helemaal vernieuwd. Waar de perrons nu nog op een stalen fundering rusten, komen er straks betonnen platen die op palen van 18 meter diep staan. Dit zorgt voor een sterke en veilige ondergrond. In totaal worden er 182 palen geboord en 20 palen geheid om de nieuwe constructie te ondersteunen.

We willen de overlast voor de buurt zoveel mogelijk beperken. Daarom kiezen we ervoor om de meeste palen te boren in plaats van te heien. Dit geeft minder trillingen en geluidsoverlast, al duurt het boren wel iets langer. "Het is best een uitdaging om dit werk midden in een woonwijk te doen," vertelt Erwin de Boer, bouwmanager bij ProRail. "We werken dag en nacht door. Het afbreken en opbouwen van perrons is een complexe klus die veel voorbereiding vraagt."

De prefab-perrons voor station Hoorn Kersenboogerd
De prefab-perrons liggen al klaar

Efficiënte werkwijze

De nieuwe perronplaten, die al klaar liggen in Zwaagdijk-Oost, worden per vrachtwagen naar het station gebracht. Elke plaat is 10 meter lang, 3 meter breed en weegt ongeveer 15 ton. Dankzij de prefab-methode kan er sneller gewerkt worden. En dit beperkt de overlast voor reizigers en omwonenden.

Het werkgebied wordt in meerdere delen opgesplitst, zodat we over de hele lengte van de perrons tegelijk aan de slag kunnen. Tijdens de drukste momenten werken er bijna 100 mensen aan deze klus. Dat doen we in ploegendiensten van 24 uur. Zodra de betonnen platen zijn geplaatst, beginnen we direct met het installeren van de nieuwe apparatuur. Zo kan het station zo snel mogelijk weer in gebruik worden genomen.

Nog meer verbeteringen

ProRail voert nog meer verbeteringen door op station Hoorn Kersenboogerd. Zo passen we de perronkap van perron 1 aan, bouwen we nieuwe wachtruimtes en gaan we aan de slag met de fietsparkeerplekken.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers