ProRail sluit aan bij programma voor duurzame energie
Nieuws
ProRail doet sinds afgelopen zomer mee aan het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER). Dit programma zorgt ervoor dat er duurzame energie wordt opgewekt op grond die van de overheid is. Het programma OER is een initiatief van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (vroeger Economische Zaken en Klimaat). Het doel is om hiermee te helpen bij de energietransitie in Nederland en de doelen van de Regionale Energiestrategie (RES) te halen.
Veel regio's profiteren
“Door mee te doen met OER kunnen we bij ProRail werken aan een duurzamer en betaalbaar spoor,” zegt CFO Mirjam van Velthuizen-Lormans. “Het past in onze plannen om samen met andere overheidsorganisaties een bijdrage te leveren aan de energietransitie.”
De komende tijd onderzoekt ProRail of er genoeg mogelijkheden zijn om op hun eigen grond energie op te wekken. Van Velthuizen vervolgt: “Omdat we door heel Nederland gronden hebben, kunnen veel regio’s hiervan profiteren. ProRail kan de opgewekte energie zelf goed gebruiken”.
Het past in onze plannen een bijdrage te leveren aan de energietransitie.
Kansrijke projecten
Michel Heijdra, directeur-generaal van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, benadrukte bij de start van de samenwerking het belang van deze nieuwe ontwikkeling: “Het is heel mooi nieuws dat ProRail aansluit bij het programma OER. Deze samenwerking opent deuren naar kansrijke projecten die bijdragen aan de doelen van de RES’en. We kunnen nu ook slimme combinaties maken. Ik ben heel blij met deze stap.”
Cors Bergmans, programmamanager bij ProRail: “Samenwerken met rijkspartijen binnen OER vergroot onze kansen om duurzame energie op te wekken op onze eigen grond. We verkennen samen met gebiedspartners in de projecten ‘A1 A6 en Spoor’ en ‘A12 Den Haag – Woerden’ wat de mogelijkheden zijn. Zo streven we er tevens naar dat ons energieverbruik energieneutraal wordt”.
Over OER
Het programma OER wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Verschillende overheidsorganisaties, zoals Rijkswaterstaat, Defensie, Staatsbosbeheer en ProRail, werken in het programma samen met gemeenten, provincies en waterschappen. Samen maken ze plannen voor projecten om duurzame energie op te wekken op rijksgrond.
Meer nieuws
-
Minder CO2-uitstoot in 2023
13 december 2024
-
Bacterie maakt beton van tunnel Rijen ‘zelfhelend’
16 juli 2024
-
Voorlopige CO2-voetafdruk 2023: daling weer ingezet
12 juli 2024