Veel overlast voor treinverkeer door verwarde personen

Nieuws

13 februari 2019

Het spoor heeft dagelijks te maken met veel overlast en vertragingen door verwarde personen op het spoor en stations. Camerabeelden tonen aan dat omstanders vaak niets doen wanneer een persoon zich verward gedraagt rond het spoor. ProRail roept Nederlanders op om wat meer op elkaar te letten.

Gerichte acties

Het komt meerdere keren per dag voor dat ergens in Nederland verwarde personen zich op of vlakbij het spoor bevinden. Wanneer camera's van ProRail dit detecteren, moeten treinen met maximaal 40 km p/u gaan rijden om een aanrijding te voorkomen en dat zorgt vanzelfsprekend voor veel vertraging.

De vertraging door verwarde personen rekent ProRail tot ‘oorzaak derden'. Derden vertragingen zijn verantwoordelijk voor 55% van de treinvertragingen, die op het conto van ProRail worden geschreven.

Omstanders doen vaak niets

Veel verwarde personen legt ProRail vast met de duizenden camera's langs het spoor. Na het zien van een verward persoon, worden direct maatregelen genomen in de treindienst en worden de hulpdiensten ingeschakeld om de persoon de juiste zorg te bieden. 

Bij veel van deze beelden valt op dat omstanders een verward persoon aan zijn of haar lot overlaten en niets doen. Daar zijn we van geschrokken. ProRail roept iedereen op om samen met ons een oogje in het zeil te houden en in ieder geval hulpdiensten in te schakelen via het alarmnummer 112 bij het zien van een verward persoon op of rond het spoor. 

Veel incidenten

Het aantal incidenten met verwarde personen is talrijk. We hebben iedere dag meerdere meldingen. Dat varieert van mensen die een striptease act weggeven op het spoor, agressief gedrag vertonen op de perrons en verwarde mensen die bijvoorbeeld de Schipholtunnel in rennen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. 

Maatregelen

ProRail en NS hebben het afgelopen jaar al een serie maatregelen genomen om de problematiek met verwarde personen op het spoor tegen te gaan, zoals meer toezicht op stations, toegangspoortjes op stations, meer camera’s op stations en bij ‘hotspots’ langs het spoor.

ProRail heeft meer dan 3.500 camera’s langs het spoor en op de stations. Daarnaast experimenteren we met 'slimme' mobiele camera’s. Deze camera’s kunnen ongewoon gedrag detecteren en worden eenvoudig op verschillende plekken ingezet.

Training medewerkers

ProRail en NS trainen hun medewerkers in het herkennen van afwijkend gedrag en in het contact leggen mensen die mogelijk verward of suïcidaal zijn. We zijn steeds beter in staat problemen vooraf te voorkomen, maar het blijft zonder meer een groot probleem.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers