Video­serie over '180 jaar spoor' van start

Nieuws

30 januari 2019

Op 20 september 1839 reed de allereerste trein op de spoorlijn Amsterdam - Haarlem. De geschiedenis van de spoorwegen in Nederland begon daarmee alweer 180 jaar geleden. ProRail viert het dit jaar op social media met leuke video's en foto's over deze geschiedenis. We starten nu, hoe kan het ook anders, in het Spoorweg­museum!

Bekijk: 180 jaar spoor #1: Met rondleider Rob mee op reis in het Spoorwegmuseum

De rondleider

Fanatiek rondleider Rob Bakker van het Spoorwegmuseum in Utrecht neemt je in aflevering 1 van de videoserie '180 jaar spoor' mee terug in de tijd naar de start van het Nederlandse spoor. Zijn passie voor het spoor en de treinen is groot en dat merk je. 

De geschiedenis van het Nederlandse spoor in het kort

Nederland wilde, net als het Verenigd Koninkrijk en Belgiƫ, ook graag spoorwegen. In 1831 bedacht Nederland een plan om spoorlijnen aan te leggen tussen de havens van Amsterdam, Rotterdam en Duitsland. Dat plan ging toen niet door. In 1839 werd de allereerste spoorlijn wel geopend tussen Amsterdam en Haarlem.

'Snelheid niet goed voor de gezondheid'

De allereerste locomotief heette 'De Arend'. Zijn dienstsnelheid was 45 km/u. In 1839 was dat een onwijs hoge snelheid. Men vroeg zich hardop af of deze snelheid wel goed was voor de menselijke gezondheid. Niet iedereen durfde dan ook met deze trein te reizen. Een groot verschil met de tijd van nu waarin alles niet snel genoeg kan gaan. 

Meer over de geschiedenis

Wil je meer weten over de geschiedenis van het Nederlandse spoor? Bekijk dan in ieder geval de eerste aflevering en blijf onze social media kanalen volgen!

ProRail Verbindt, Verbetert, Verduurzaamt. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers