Zeeuwse Lijn nieuwe locatie proefbaanvak ERTMS

Nieuws

3 oktober 2024

De Zeeuwse Lijn is de nieuwe locatie voor het proefbaanvak ERTMS. Dat kondigde staatssecretaris Jansen op 3 oktober aan in de Kamerbrief bij de voortgangsrapportage ERTMS. Het testen en beproeven van ERTMS op een geschikte locatie is een essentieel onderdeel van het programma.

Belangrijke verbinding

De Zeeuwse Lijn is een belangrijke verbinding voor zowel reizigers als voor goederenvervoerders van en naar de haven. Op termijn draagt ERTMS bij aan de bereikbaarheid van Zeeland op deze Europese corridor , maar de ervaring leert dat de invoering van nieuwe systemen zoals ERTMS niet zonder slag of stoot verloopt. In de eerste periode betekent de invoering van ERTMS een lange en enkele kortere buitendienststellingen en daarna een grotere kans op kinderziektes als het systeem in gebruik wordt genomen.

Dit heeft vanzelfsprekend impact op de regio. De provincie Zeeland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakten onder meer goede afspraken over alternatief vervoer voor de reizigers tijdens de buitendienststellingen. Het programma zet zich de komende jaren volop in om samen met de provincie en andere partners tot een goede invulling van deze afspraken te komen. Daarbij wordt rekening gehouden met het goed bereikbaar houden van de haven tijdens het testen en beproeven.

Nieuwe locatie

Sinds 2023 werkt het programma ERTMS aan de herijking. In 2023 bleek de eerder gekozen locatie voor het proefbaanvak niet meer geschikt. Het programma zet bij de herijking in op een beheerste en maakbare invoering van ERTMS. Hierin past dat de implementatie start aan de randen van het spoornetwerk, waar de uitstralingseffecten van eventuele hinder op de rest van het spoornetwerk beperkt zijn.

Bij de keuze voor de Zeeuwse Lijn is gekeken naar de fysieke kenmerken van de spoorlijn, de impact op de landelijke dienstregeling en de bereikbaarheid voor verschillende goederen- en personenvervoerders. Daarnaast is het eenvoudiger de stap in de uitrol te maken naar het baanvak dat na de Zeeuwse Lijn op de planning staat: Kijfhoek – Belgische grens.

Testen

Het testen van het treinbeveiligingssysteem ERTMS is een belangrijke stap in de uitrolstrategie van het programma. Tijdens het testen komen omgebouwd spoor, omgebouwde treinen, nieuwe systemen en de nieuwe werkwijzen waarvoor personeel wordt opgeleid, voor het eerst samen. Het doel van het testen en beproeven is het aantonen dat de reguliere treindienst gereden kan worden met ERTMS en dat de sector gesteld staat voor eventuele bijzondere situaties.

Het programma

ProRail vervangt de komende jaren het huidige treinbeveiligingssysteem ATB door ERTMS. De afkorting ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System en is de Europese standaard voor treinbeveiliging- en besturing.

Lees meer over programma ERTMS Lees meer over programma ERTMS

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers