Terneuzen-Sloe-Moerdijk-Roosendaal : Eerste circulaire bovenbouw vernieuwing (Project gerealiseerd)
ProRail verduurzaamt. Terneuzen, Sloe, Moerdijk en Roosendaal zijn de eerste locaties waar een we gaan werken aan een circulaire bovenbouw. Dat wil zeggen het vernieuwen van ballastbed, dwarsliggers, spoor en de materialen waarmee het spoor aan de dwarsliggers is bevestigd. Hiermee willen we toekomstige projecten in de spoorbranche inspireren en verder te verduurzamen.
- Locatie
- Terneuzen-Sloe-Moerdijk-Roosendaal
- Startdatum
- 2019
- Einddatum
- 2023
Klimaatneutrale projecten
ProRail werkt toe naar volledig circulaire en klimaatneutrale projecten. Om hieraan bij te dragen zijn de eerste stappen gezet in het project BovenBouwVernieuwing (BBV) Zeeland, met de ambitie om een 'icoonproject' te realiseren voor circulaire bovenbouwvernieuwing. Het pilotproject is gestart in de provincies Zeeland en Noord-Brabant op de locaties Terneuzen, Sloe, Moerdijk en Roosendaal.
Het project is een nieuwe uitdaging met een mooie vraag voor de markt. Want er komt ook een nieuwe manier van samenwerking bij kijken. Het doel is om te leren hoe ProRail, ingenieursbureaus en aannemers samen in de praktijk deze ambities waar kunnen maken. Niet alleen voor dit project, maar ook voor de toekomst. Met als einddoel: de spoorbranche inspireren om verder te verduurzamen en duurzame spoorprojecten te realiseren.
Doelstelling
De doelstelling van ProRail is om de belasting van het milieu door materiaalgebruik tot nul terug te brengen. Dit past ook in de strategie ‘Naar klimaatneutrale en circulaire Rijksinfrastructuurprojecten (KCI)’. Dat doen we onder andere door hergebruik van materialen te stimuleren en enkel schone grondstoffen te gebruiken. Om invulling te geven aan deze ambitie en om te leren voor de toekomst is dit project door de directie van ProRail als 'icoonproject' uitgekozen voor de realisatie van een duurzame bovenbouwvernieuwing.
Het project vereiste een heel andere werkwijze dan de standaardprocedure, daarom zijn alle opgedane lessen uit verschillende fases van het project vastgelegd in dit Lessons Learned-rapport. Het rapport biedt aanknopingspunten voor manieren van werken om circulariteit en duurzaamheid te realiseren. Een mooie inspiratiebron met geleerde lessen uit de praktijk.
Lees de Lessons Learned Lees de Lessons Learned
Samenwerking
Het pilotproject duurzame bovenbouwvernieuwing Zeeland heeft hele goede resultaten opgeleverd (74% minder CO2-uitstoot). De samenwerking tussen de verschillende partijen is een essentiële factor. Die samenwerking is gebaseerd op openheid en vertrouwen. Dit geeft energie en ruimte voor creativiteit, inzet van expertise en onverwachte positieve resultaten. In dit nieuwe project wordt op dezelfde basis verder gewerkt.
In samenwerking met
Nieuws over dit project
-
Verzakkingen in het Zeeuwse spoor aangepakt
15 februari 2024
-
Duurzaam pionieren: wissels hergebruiken
13 april 2022
-
Forse CO2-reductie door circulaire bovenbouwvernieuwing
4 februari 2022