: De Ponlijn
‘Hey, reed daar nou een auto over het spoor?’ Ja, dat kan in dit geval. Over de Ponlijn kun je zo af en toe een trein volgeladen met auto’s voorbij zien komen. Het is de goederentrein van auto-importeur Pon in Leusden. De belangrijkste gebruiker van deze spoorlijn.
Kersen eten in het oosten
De Ponlijn is een klein deel van het traject Kesteren – Amersfoort. Het volledige spoortraject Amersfoort-Woudenberg-Scherpenzeel-De Haar-Rhenen-Kesteren opende in 1886 en werd in de volksmond ook wel de ‘Kersenlijn’ genoemd.
Deze ‘Kersenlijn’ maakte een directe verbinding tussen Amsterdam en Nijmegen. Zo konden Amsterdammers en andere mensen uit de Randstad gemakkelijker genieten van de verse kersen uit het oosten. De lijn was in eerste instantie bedoeld voor personenvervoer, maar werd vooral populair voor het goederenvervoer.
Dit veranderde in de Tweede Wereldoorlog. De spoorbrug bij Rhenen werd verwoest en daardoor kon de lijn niet meer worden gebruikt. Na heropening verviel het reizigersverkeer en vond er uitsluitend goederenvervoer plaats. Het stuk tussen Amersfoort en Leusden werd weer in gebruik genomen: de Ponlijn.
Auto's over het spoor
Er gaan niet zomaar goederen over deze lijn. Momenteel wordt de lijn exclusief gebruikt door auto-importeur Pon in Leusden. Meerdere keren per week worden auto's en onderdelen aangeleverd via dit spoor. In de loop der jaren rolden vele auto’s vanuit de fabrieken van de Volkswagen Groep door heel Europa via de Ponlijn over het spoor naar Leusden.
De Ponlijn toekomstklaar
ProRail werkt nog steeds aan de Ponlijn. Ter hoogte van het Soesterkwartier staat een paar keer per week de Pontrein op het spoor te wachten. De trein moet daar keren om vervolgens richting Leusden te rijden. Tijdens het wachten blokkeert hij regelmatig de overweg bij de Soesterweg. Na de werkzaamheden in 2024 is dat verleden tijd; we verlengen het opstelspoor zodat de Pontrein naast het doorgaande spoor kan wachten. Het verkeer kan zo ongehinderd over de overweg rijden. Lees hier meer over deze werkzaamheden.
Bron headerfoto: Historische Kring Leusden