DuDok officieel eigenaar van Rotterdamse ‘High line’
Nieuws
Het historische spoorwegviaduct de Hofbogen in Rotterdam is dinsdag 10 september feestelijk overgedragen aan de Dudok Groep. Samen met de gemeente gaat de ontwikkelaar een nieuwe bestemming zoeken voor het voormalige spoorwegviaduct, dat tot 2006 deel uitmaakte van de Hofpleinspoorlijn tussen Rotterdam en Den Haag.
Daarmee zijn het voormalige spoorwegviaduct en de winkelruimtes in de bogen daaronder niet langer eigendom van woningbouwcorporaties Havensteder en Vestia en van spoorbeheerder ProRail.
Minder spoor
Meestal komt ProRail in het nieuws als er spoor bijkomt. De regio Rotterdam is een uitzondering op de regel. Hebben we eerder al ruim 20 van onze 7400 kilometer spoor in Nederland ingeleverd voor de Hoekse Lijn (tussen Hoek van Holland en Schiedam), gisteren deden wij officieel afstand van nog eens twee kilometer.
Historie
En wat voor kilometers. De Hofbogen vormden ruim honderd jaar het hart van de historische Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Den Haag. In de begindagen kon je zelfs doorrijden tot in badplaats Scheveningen.
Trots
Hebben wij last van weemoed? Pijn in het hart? Treurnis om het verlies van wéér twee kilometer spoor? Nee hoor. Het vervult ons met trots dat dit prachtige stukje spoorgeschiedenis in het hart van de architectonisch meest interessante stad van Nederland een spannend nieuw hoofdstuk krijgt.
Rotterdamse High Line
Wat zou het geweldig zijn als we hier straks kunnen flaneren naar voorbeeld van de New Yorkse High Line; het openbare park op een oude goederenspoordijk in Manhattan. ProRail hoopt dat Rotterdam en koper DuDok de spoorgeschiedenis een plekje geven op het dak van de Hofbogen. Een stukje bovenleiding hier. Een wagonnetje daar. Gefeliciteerd DuDok! Gefeliciteerd Rotterdam! Wij komen zeker kijken als het dak van de Hofbogen klaar is.
Meer nieuws
-
Raildagen: neem een kijkje achter de schermen
12 september 2024
-
Twaalf treinen per uur naar Zandvoort ‘geen sinecure’
16 augustus 2024
-
Veel werkzaamheden houden Zuid-Holland bereikbaar komende jaren
28 juni 2024