Innovatieve lasrobot biedt oplossing voor onderhoud aan het spoor

Nieuws

9 oktober 2024

Een lasrobot die scheuren in sporen en wissels repareert, dat is de toekomst waar ProRail aan werkt. In samenwerking met Robel, VolkerRail en Strukton is deze innovatie oplossing tot stand gekomen. De robot werkt constanter dan handmatig laswerk en neemt zwaar handwerk van lassers uit handen waardoor ze minder fysiek belast worden. Dit is een belangrijke ontwikkeling binnen de spoorsector.

Constant en betrouwbaar resultaat

ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat we inzetten op digitalisering en robotisering, om handwerk te verminderen en de kwaliteit verder te verbeteren. Ook is dat een oplossing die inspeelt op het tekort aan vakmensen, waaronder lassers, en om nachtwerk te verminderen.

De lasrobot is zo’n innovatie. Wat deze bijzonder maakt, is de constante kwaliteit die hij levert. Waar handmatig laswerk kan variëren, zorgt de robot altijd voor hetzelfde, hoge resultaat. Dit is goed voor de veiligheid en duurzaamheid van het spoor. De lasrobot biedt in de toekomst een volledige oplossing: van het detecteren van defecten, het uitfrezen en oplassen tot het nauwkeurig fijn slijpen.

Tekort aan lassers

De komst van deze lasrobot is een direct antwoord op een belangrijk operationeel vraagstuk: het vinden van voldoende gekwalificeerde lassers. Steeds minder mensen kiezen voor dit gespecialiseerde werk, vooral omdat het vaak 's nachts moet gebeuren. Deze robot biedt hier een oplossing in.

Toekomstvisie

Automatisering is belangrijk voor de toekomst van het spoor. De lasrobot is een eerste stap naar meer automatisering in spooronderhoud. Als de lasrobot succesvol wordt ingezet, kan hij op veel plekken in Nederland worden gebruikt. Hiermee zet ProRail samen met Robel, Volkerrail en Strukton een belangrijke stap richting een toekomst waarin betrouwbaarheid en innovatie samenkomen.

Toekomst van het spoor

Bij ProRail kijken we altijd vooruit. Want we willen niet alleen vandaag mensen, steden en bedrijven met elkaar verbinden, maar ook morgen. Met slimme ideeën en innovatieve oplossingen werken we aan een spoor dat klaar is voor de toekomst.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers