Spoortunnel Oosterbeek vernoemd naar August Bakhuys Roozeboom
Nieuws
August Bakhuys Roozeboom was een Nederlandse commando die vocht aan Britse zijde tijdens de luchtlandingsoperatie Market Garden. Hij overleed op dinsdag 19 september 1944 als eerste Nederlandse Commando op Nederlandse bodem. Precies 80 jaar later is de plek waar dat gebeurde, de spoortunnel aan de Klingelbeekseweg in Oosterbeek, naar hem vernoemd.
Dagboek van een verzetsman
August Bakhuys Roozeboom werd samen met 11 andere Nederlandse commando’s van No. 2 Dutch Troop ingedeeld bij de Engelse Luchtlandingsdivisie. Hij landde in september 1944 op Nederlandse bodem tijdens operatie Market Garden. Een dagboek van verzetsman Hendrik Beekhuizen uit Oosterbeek gaf een bijzonder inzicht in wat zich rondom het viaduct heeft afgespeeld.
Hendrik en August vertrokken in de avond van 19 september samen met een aantal Britse parachutisten in een jeep. Ze wilden contact opnemen met een parachutistenbataljon bij de Rijnbrug in Arnhem. Dit mislukte, waarna ze terugkeerden met een onderweg buitgemaakte Duitse ambulance vol met wapens. Vlakbij de spoortunnel werden de militairen door de Duitsers onder vuur genomen. Bakhuys Roozeboom overleefde dit niet. De drie anderen wisten met de jeep Oosterbeek te bereiken. Bakhuys Roozeboom werd begraven in de tuin van Hotel Hartenstein.
Spoor en oorlog onlosmakelijk verbonden
Het Nederlandse spoor en de Tweede Wereldoorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De spoortunnel in Oosterbeek is getuige geweest van meerdere hevige gevechten. De kogelgaten in de spoortunnel herinneren daar nog aan. Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail onderstreept het belang van de vernoeming: “Het is belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog niet in de vergetelheid raakt en wij de verhalen van oorlogsslachtoffers blijven delen. Het vernoemen van tunnels, bruggen en viaducten helpt daarbij.”
Gestorven voor zijn vaderland
ProRail organiseerde op 19 september samen met de gemeente Renkum en de Historische Collectie Korps Commandotroepen een bijeenkomst voor de onthulling van de naamborden en de informatiezuil. Familieleden van August Bakhuys Roozeboom en Hendrik Beekhuizen waren hierbij aanwezig en onthulden de naamgevingsborden op het viaduct.
Willem Bakhuys Roozeboom, achterneef van August en zelf ook Commando vertelde voor de onthulling van het naambord over hoe zijn familie August herdenkt. “De eerste Nederlandse Commando, gedood in actie. In onze familie wordt hij nog steeds zo herinnerd. Niet als neef, achterneef of oom, maar als de Commando die stierf voor zijn vaderland. Dat is wie hij was en hoe hij herdacht wordt.”
Informatiezuil
Bij de spoortunnel is ook een informatiezuil geplaatst. Dit bord geeft een korte geschiedenis van de gebeurtenissen bij de tunnel. Het verhaal van August Bakhuys Roozeboom, maar ook het verhaal van de Engelse tweeling die ook bij dit viaduct sneuvelde. Het ontwerp en de plaatsing werd mede mogelijk gemaakt door de Centrale Werkplaats Instructiemiddelen van Defensie, ASSET Rail en Sinds 1416.
Via een QR-code op het bord komen lezers op de website van Liberation Route Europe (LRE). Wandelaars en fietsers kunnen een route samenstellen langs punten die in de Tweede Wereldoorlog van belang zijn geweest. De website van de LRE bevat uitgebreide verhalen over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog op veel plekken in Europa.
Meer nieuws
-
Drie zware brugdelen naar Amsterdam gevaren
20 december 2024
-
Beton gestort voor tunneldek in Heerhugowaard
5 december 2024
-
Passage Jonkheerpad in Oisterwijk officieel geopend
3 december 2024