Mysteries van de Inktpot : Een eigen watertoren
In de stad Utrecht zijn tussen 1896 en 1935 vijf watertorens gebouwd met een hoogte van ongeveer 40 meter en met een inhoud van 500 tot 1500 kubieke meter. De Inktpot kreeg een reservoir op 60 meter hoogte in de A-toren van het gebouw.
Betrekkelijk klein
Van Heukelom ontwierp een reservoir op 60 meter hoogte in de A-toren om ook de druk op leidingen in de hogere verdiepingen op peil te houden. Het reservoir heeft vanwege het betrekkelijk kleine bereik slechts een inhoud van 27 kubieke meter. Het waterreservoir bevindt zich helemaal bovenin de A-toren en is te bereiken via een zeer smalle trap net voorbij de laatste kantoorruimten.
Cholera
Stromend water werd eind negentiende eeuw, begin twintigste eeuw aangelegd naar aanleiding van de cholera-epidemie van 1866. Schoon drinkwater zorgde voor voldoende hygiëne om de cholera te bestrijden.
Gebruik van het reservoir
Het waterreservoir werd gevuld met een dieselpomp vanaf een tussenvat op een lagere verdieping. Elke ochtend vóór kantoortijd werd met een pomp het waterreservoir gevuld vanuit het tussenvat. Dit gaf een oorverdovend kabaal.
Nadat het waterreservoir niet langer nodig was is het nog een tijd lang gebruikt om de druk op de sprinklerinstallatie op peil te houden. De vlotters die hiervoor werden gebruikt zijn nog steeds aanwezig. Het waterreservoir is nu buiten gebruik. In het kader van duurzaamheid wordt nagedacht over hergebruik van het reservoir, bijvoorbeeld om er regenwater in op te vangen.
Andere mysteries
-
Een interieur van eikenhout
2 mei 2021
-
Een feestelijke opening
30 april 2021
-
'Het Bouwbedrijf'
30 april 2021
Auteur: Peter Knollema
Bronnen: De Inktpot, monument van spoor en kantoor (2002), Wikipedia.org