Wat wij doen : Coördinatie van het treinverkeer
Het Nederlandse spoornetwerk is drukbezet. De dagelijkse dienstregeling is complex en een lokale verstoring kan al gauw landelijke gevolgen hebben. ProRail houdt daarom dag en nacht de treinen en het spoor in de gaten. Bij een verstoring wordt dan snel ingegrepen om erger te voorkomen.
Het OCCR
Het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht is het landelijke controlecentrum van de dagelijkse operatie voor het Nederlandse spoorwegnet. Hier zitten medewerkers van ProRail, goederen- en reizigersvervoerders en spooraannemers bij elkaar.
Het OCCR coördineert landelijke verstoringen op het spoor om:
- het probleem op te lossen;
- het treinverkeer binnen en buiten het probleemgebied in beweging te houden.
Het OCCR kijkt naar het grote plaatje. Zijn er verstoringen die landelijk gevolgen kunnen hebben? Hoe kunnen we de impact zo veel mogelijk beperken? Hoe kunnen we zo snel mogelijk weer terug naar de normale dienstregeling? Dit zijn vragen die dagelijks terugkomen.
Treinverkeersleiding
Treinverkeersleiders leiden dag en nacht het treinverkeer in goede banen. Bij verstoringen vertalen zij de landelijke coördinatie van het OCCR naar een regionale uitvoering. Dit doen zij door de wissels en seinen te bedienen zodat het treinverkeer veilig en optimaal blijft rijden. Treinverkeersleiders werken verspreid over twaalf verkeersleidingsposten in Nederland.
Elke verkeersleidingspost heeft een eigen werkgebied. De treinverkeersleiders houden het treinverkeer in hun werkgebied in de gaten. Ze grijpen in als dat nodig is en beperken zo veel mogelijk de gevolgen van verstoringen. Als bijvoorbeeld een trein nog stilstaat na de geplande vertrektijd, bellen zij met de machinist. Op basis van het gesprek beoordelen treinverkeersleiders de vervolgacties. De informatie die ze ophalen wordt gedeeld met het OCCR zodat iedereen op de hoogte is.
Veilig en verantwoordelijk
Treinverkeersleiders hebben een veiligheidsfunctie. Dat betekent dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de veiligheid op het spoor. Denk bijvoorbeeld aan het afschermen van een stuk spoor zodat hulpdiensten veilig aan het werk kunnen bij een calamiteit. Of het afgeven van een aanwijzing voorzichtig rijden aan de machinist als er kinderen rond het spoor spelen.
Punctualiteit
Punctualiteit is de mate van stiptheid. Bij treinen en reizigers hebben we het dan over het percentage dat binnen de geplande tijd aankomt op de bestemming. Op het spoor hebben we verschillende prestatie-indicatoren die iets zeggen over de punctualiteit.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de rol van het OCCR bij grote verstoringen op het spoor?
Het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) is een samenwerkingsverband van ProRail, spoorvervoerders en spooraannemers.
Het OCCR bestaat sinds oktober 2010 en coördineert de afhandeling van calamiteiten en incidenten op het spoor. Zo kunnen we snel tot een gezamenlijk besluit komen over te nemen maatregelen.
Via een zogenaamde ‘spoorradar’ beschikken alle betrokken partijen over actuele, correcte, complete en eenduidige informatie op het gebied van storingen en punctualiteit. We werken dus gezamenlijk vanuit dezelfde informatie en kijken naar dezelfde grafieken.
-
Hoe gaat ProRail te werk bij ongevallen op het spoor?
Meldingen over ongevallen komen binnen bij de alarmcentrale van ProRail. Dat is het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR). Daar kijken ze of het gaat om een klein incident – een kleine aanrijding bijvoorbeeld – of om een ernstiger ongeval. Het OCCR handelt grote incidenten af.
Bij grote ongevallen gaat iemand van ProRail er direct naartoe. Die neemt, samen met het OCCR, de algemene leiding op zich. Als eerste worden maatregelen genomen om de veiligheid van reizigers, omgeving en medewerkers te waarborgen. Het OCCR informeert politie, brandweer en ambulance. De algemeen leider van ProRail zorgt dat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.
Afwikkeling incident
Is de veiligheid gewaarborgd, dan volgt de afwikkeling van het incident. De algemeen leider brengt het spoorprobleem in kaart: welke baanvakken zijn getroffen? Wat zijn de gevolgen voor het overige treinverkeer? Zo nodig zorgt de algemeen leider samen met de vervoerder voor vervangend trein- of busvervoer voor gestrande reizigers. Zodra de politie het getroffen gebied vrijgeeft, komt onze incidentenbestrijding in actie. Samen met de brandweer lossen zij de materiële en technische problemen op.