: Woordenlijst
Er komen nogal wat vaktermen voorbij op deze website. We leggen je graag de betekenis ervan uit.
-
Geluidsonderzoek
Een berekening waarbij we voor een of meerdere locaties bepalen of de maximale grens voor het aantal toegestane decibellen overschreden wordt. Omdat er pieken en dalen zijn in het geluid, berekenen we het gemiddelde over een jaar. Zo voorkomen we dat we maatregelen treffen op basis van een momentopname.
-
Geluidsproductieplafond
De maximumgrens voor het aantal toegestane decibellen heet het geluidsproductieplafond.
-
Geluidsknelpunt
Een locatie waar het geluidsproductieplafond wordt overschreden heet een 'geluidsknelpunt'.
-
Raildempers
Rubberen blokken op het spoor die het geluid van passerende treinen laten afnemen met twee tot drie decibel.
-
Gevelisolatie
Wanneer het geluid met een geluidsscherm of raildempers onvoldoende afneemt bieden we bewoners een gevelisolatieonderzoek aan. We bekijken de woning om te bepalen of het mogelijk is met isolerende maatregelen aan de gevel het geluid in de woning verder te laten afnemen.
-
Saneren
Met geluidsschermen, raildempers of gevelisolatie brengen we het geluid terug tot binnen de wettelijke norm. Dat heet saneren.
-
Saneringsplan
Dit is het plan waarin we onze maatregelen opschrijven. Elk saneringsplan beschrijft welke woningen voor maatregelen in aanmerking komen en welke maatregelen we treffen. Voordat dit plan definitief is, krijgt de omgeving altijd de kans om te reageren door een zienswijze in te dienen.
-
Zienswijze
Voordat we een saneringsplan definitief maken, mag de omgeving of een gemeente reageren door een zienswijze in te dienen bij Bureau Sanering Verkeerslawaai. Dit is een schriftelijke of telefonische reactie waarin iemand aangeeft wat hij of zij graag anders zou willen in het plan en waarom. De bewoners en eigenaren van woningen die in aanmerking komen voor maatregelen, informeren we hierover per brief.