Granaten uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij overweg in Almen
Nieuws
Bij de overweg aan de Wagenvoorstdijk in Almen zijn verschillende munitieartikelen gevonden die afkomstig zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Granaten, vliegtuigonderdelen en onder andere de loop van een luchtafweergeschut. De gevonden artikelen vertellen het verhaal van piloot Raymond Cammock.
6 oktober 1944
Op 6 oktober 1944 steeg piloot Raymond Cammock vanuit vliegbasis Volkel op voor een verkenningsvlucht op de lijn Arnhem-Deventer-Linge. Zij mochten daarbij gelegenheidsdoelen aanvallen. Na twee uitgevoerde aanvallen viel hun oog op een passerende Duitse munitietrein en zetten zij hun derde aanval in.
Met hun boordgeschut schoten zij granaten op de trein af, die hierbij zwaar beschadigd raakte en in brand vloog. Het vliegtuigvuur werd vanuit de omgeving van het spoor beantwoord met Duits luchtafweergeschut, waarbij het toestel van Raymond Cammock getroffen werd. Raymond’s laatste actie was om, bedoeld of onbedoeld, zijn toestel in de laatste wagons van de trein te boren waarna dit deel van de trein ontplofte.
Gevonden munitie vertelt een verhaal
Inmiddels zijn er ruim duizend stuks munitie gevonden die herinneren aan die bewuste dag en daarmee komt er steeds meer duidelijkheid over wat er op 6 oktober 1944 precies is gebeurd. “Bij het ombouwen van een onbeveiligde overweg zijn we per toeval op een granaat gestuit. We hebben normaal alle verdachte gebieden inzichtelijk, maar dit was geen verdacht gebied. We wisten dat er ergens tussen Zutphen en Hengelo aanvallen zijn geweest tijdens de oorlog, maar niet precies waar”, vertelt Niels van der Lee. Hij is historicus en vakspecialist conventionele explosieven bij ProRail.
Zodra de granaat naar boven kwam is het werk volgens protocol stilgelegd en is een explosieven opsporingsbedrijf ingeschakeld. Zij zijn verder gaan graven en kwamen een enorme hoeveelheid aan munitie tegen ter hoogte van de overweg. “Op het hele traject komen we munitie tegen, maar de hotspot is overduidelijk bij de overweg. Daarmee kunnen we vaststellen dat de aanval daar vermoedelijk heeft plaatsgevonden.”
Omdat we op die ene granaat zijn gestuit kunnen we nu een verhaal uit onze geschiedenis rond krijgen.
Geschiedenis
Het is exact 77 jaar geleden en toch begint het verhaal nu pas vorm te krijgen. “Omdat we op die ene granaat zijn gestuit kunnen we nu een verhaal uit onze geschiedenis rond krijgen. We hebben intensief contact met de gemeente en ook uit Engelse bombardementsgegevens halen we veel informatie. Zo weten we de Raymond Cammock 21 jaar was en al veel missies had gedaan. We weten ook dat hij in Lochem ligt begraven.”
Niels hoopt dat het verhaal met al deze informatie helemaal rond gaat komen. “Zodra we de locatie van de aanval definitief kunnen vaststellen gaan we ook op zoek naar de familie van de piloot. Zo kunnen wij hen ook het verhaal vertellen van wat er die dag gebeurd is.”
Lees verder bij
Meer nieuws
-
Rechtbank stelt ProRail in gelijk in geschil met gemeente Barendrecht
14 januari 2025
-
Flitscamera’s aan bij overweg Rietstraat Almelo
13 januari 2025
-
Nieuwe fase bouw spooronderdoorgang Heerhugowaard: Zuidtangent dicht
6 januari 2025