ProRail laat Dokwerker staan

Nieuws

2 februari 2021

Op een muur van het spoorviaduct bij station Muiderpoort stond maandagochtend ineens een enorme afbeelding van de Dokwerker. ProRail is blij verrast met de muurschildering door kunstenaarscollectief Kamp Seedorf. We willen deze laten staan en leggen hieronder uit hoe we met kunst en graffiti rond het spoor omgaan.

Februaristaking

Kunstenaarscollectief Kamp Seedorf is dit jaar gevraagd om het affiche te ontwerpen van de herdenking van de Februaristaking. Dit belangrijke en  openlijke protest tegen de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, begon deze maand precies tachtig jaar geleden in Amsterdam.

Op de ochtend van 25 februari 1941 stonden de trams er plotseling stil. Het verzet verspreidde affiches bij bedrijven om werknemers op te roepen om te staken. In de middag was er al sprake van een algemene staking, die zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Hilversum en de stad Utrecht. De februaristaking staat bekend als de eerste grootschalige en openlijke verzetsactie in Nederland. Hij wordt nog elk jaar herdacht bij het monument de Dokwerker, dat gemaakt is door Mari Andriessen en in Amsterdam op het Jonas Daniël Meijerplein staat.

Kamp Seedorf

Kamp Seedorf staat bekend om haar grote muurschilderingen die meestal onverwachts opduiken. Zo maakten ze al eerder afbeeldingen van voetbalhelden, maar ook van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. Van hem verscheen een acht meter hoge schildering bij het Amsterdamse Mercatorplein.

Tegenover Het Parool liet Eus van Kamp Seedorf weten het een eer te vinden om dit jaar ook het affiche van de herdenking van de Februaristaking te mogen ontwerpen. “Maar iets is pas echt Kamp Seedorf als het groot op straat te bewonderen is”, zei Eus. En zo stond er dus onverwachts een grote afbeelding van het kunstwerk van Mari Andriessen op de hoek van de Celebesstraat en de Insulindeweg in Amsterdam, op een muur van spoorbeheerder ProRail. 

Kunst

Wij kregen de vraag wat we met het kunstwerk wilden doen: halen we het weg, of laten we het staan? ProRail wil aan niemand een vrijbrief geven om zomaar schilderingen of beplakkingen aan te brengen op of rond het spoor. We zien jammer genoeg te vaak dat er aanstootgevende teksten op onze muren worden gespoten. Deze halen we waar dat kan zo snel mogelijk weg. Wie muren bij het spoor beschildert komt vaak op gevaarlijke plekken: te dicht bij het spoor, waardoor het treinverkeer wordt verstoord of waardoor er ongelukken gebeuren. Dat is niet alleen levensgevaarlijk, maar ook strafbaar. Om dit gedrag te voorkomen zeggen we: als je een idee hebt voor kunst bij het spoor, meld je dan eerst bij ProRail. Dan kunnen we samen een plan maken. Eerder deden we dat bijvoorbeeld in Voerendaal en in Leiden.

 

 

Buurt

Dat willen we ook omdat we het graag samen met omwonenden doen, zodat zij ook invloed hebben op welke verfraaiingen of kunstwerken zij in hun buurt krijgen. Soms nodigen we zelf kunstenaars uit: want als er al een kunstwerk of fraaie afbeelding bij het spoor staat, dan respecteren veel andere kunstenaars hun werk. 

Herdenking

Waarom we het werk van Kamp Seedorf laten staan? We waren meteen onder de indruk van de schildering en we kregen gelukkig ook veel positieve reacties van buurtbewoners. De beplakking van Kamp Seedorf laat het werk van Mari Andriessen nog meer leven. En dat op een belangrijk moment, op een symbolische plek. In de Tweede Wereldoorlog werd station Muiderpoort namelijk gebruikt als opstapplaats voor Joodse Amsterdammers, die vanaf daar naar kamp Westerbork werden vervoerd.

Het is nu tachtig jaar geleden dat hiertegen een groot heldhaftig protest uitbrak. Dat protest wordt door de Dokwerker van Andriessen en Kamp Seedorf herdacht. Bij die herdenking sluiten wij ons graag aan. Wat ons betreft blijft deze schildering dus ook op onze muur staan.

Foto: Joachim Scheurbuijck via Twitter

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers