Spoorbruggen in Amersfoort vernoemd naar omgekomen militairen
Nieuws
ProRail heeft twee spoorbruggen vernoemd naar twee militairen die omkwamen tijdens hun dienst. De brug ter hoogte van de Laakboulevard draagt nu de naam van Soldaat der 1e klasse Christian van der Linden. De brug bij de Amsterdamseweg is vernoemd naar Korporaal Cor Strik.
Maatschappelijk zichtbaar maken
Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid hebben de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld. Hieruit is het idee ontstaan om bruggen en viaducten te vernoemen naar militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea, zijn omgekomen. Dit is om militairen zichtbaar te maken die in het recente verleden hun leven gaven voor de vrijheid. Een belangrijk project waar ProRail graag aan bijdraagt.
Blijvende herinnering
Ook twee militairen en inwoners van de gemeente Amersfoort kwamen niet thuis van een missie. Met instemming van de nabestaanden en Prorail zijn daarom de spoorbruggen vernoemd. De Spoorbrug bij de Laakboulevard krijgt de naam ‘Soldaat der 1e klasse Christian van der Linden’. De Spoorbrug bij de Amsterdamseweg krijgt de naam ‘Korporaal Cor Strik’. Hiermee bieden deze spoorbruggen een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.
Ceremonie
Tijdens een ceremonie op 3 mei in De Inktpot in Utrecht zijn de bruggen officieel vernoemd namens regiodirecteur Harro Homan van ProRail. In aanwezigheid van nabestaanden en vertegenwoordigers van Defensie en ProRail werd uitgebreid stilgestaan bij dit bijzondere moment. De bruggen fungeren nu als blijvende eerbewijzen aan Van der Linden en Strik. Ze eren hun moed en opoffering.
Christian van der Linden
Christian van der Linden, geboren op 19 mei 1975 in Amersfoort en bij overlijden daar nog woonachtig. Tijdens zijn tweede uitzending in Bosnië is Christian op 11 februari 1997 om het leven gekomen. Hij was samen met acht collega’s bezig met een verkenningsrit in een YPR (pantservoertuig) in de omgeving van Novi Travnik (Bosnië). De route waarop het voertuig zich bevond was door het slechte weer bedekt met ijs en modder. Tijdens de rit begon het pantservoertuig plotseling te glijden. Het voertuig stortte 150 meter omlaag een ravijn in. Twee militairen verloren het leven, de zeven andere inzittenden raakten gewond.
Omwonenden snelden direct toe en verleenden hulp, maar dat mocht voor Christian en zijn collega niet meer baten. Christian is overgebracht naar Nederland en begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats Rusthof te Amersfoort.
Cor Strik
Cor Strik, geboren op 30 december 1985 in Amersfoort en bij overlijden daar nog woonachtig. Tijdens zijn uitzending in Afghanistan is de Korporaal op 20 april 2007 gesneuveld. Cor maakte deel uit van de Tijgercompagnie van de elfde Luchtmobiele Brigade. Hij liep op 20 april 2007 met collega’s een voetpatrouille ter ondersteuning van operatie Achilles. Deze operatie moest in het Noorden van Helmand reconstructiewerkzaamheden aan onder andere een energiecentrale mogelijk maken. Tijdens de patrouille trapte Cor op een landmijn; hij was op slag dood. Het stoffelijk overschot van Cor werd naar Nederland overgebracht en ter aarde besteld op de R.K. Begraafplaats O.L.V. te Amersfoort.
In 2020 vroegen de ouders van Cor om hem te doen opgraven en alsnog te cremeren. In samenwerking met Defensie, de Oorlogsgravenstichting en de Bergings- en Identificatiedienst Defensie werden de stoffelijke resten van Cor op 30 maart 2021 opgegraven en gecremeerd. De urn met zijn as is thuis op een speciale plek geplaatst.
Meer nieuws
-
Bommen Tweede Wereldoorlog verwijderd bij Moordrecht
11 november 2024
-
Duurzaam onderstation bij Hilversum feestelijk opgeleverd
24 oktober 2024
-
Plaquette voor ontplofte trein in Schagen
12 september 2024